Trump ima najveći minus u proračunu u posljednjih šest godina

Trump ima najveći minus u proračunu u posljednjih šest godina
Foto: EPA

AMERIČKA vlada završila je fiskalnu 2018. godinu s proračunskim deficitom od 779 milijardi dolara, najvećim u posljednjih šest godina, što je posljedica pada prihoda zbog smanjenja poreza, ali i rasta rashoda uslijed sve većeg javnog duga.

Prema u ponedjeljak objavljenim podacima Ministarstva financija, nova državna potrošnja također je povećala savezni deficit u 12 mjeseci do rujna. Tako je prvi puni godišnji proračun predsjednika SAD-a Donalda Trumpa rezultirao najvećim deficitom od 2012. godine.

Ekonomisti uglavnom smatraju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima, koje je krajem prošle godine proveo američki Kongres vođen republikancima, te povećanje vladine potrošnje, dogovoreno početkom veljače, izazvati velik rast nacionalnog deficita.

No Trump i republikanci tvrde da će porezno rasterećenje potaknuti gospodarski rast i zapošljavanje.

"Snažan rast američkog gospodarstva dovest će do povećanih prihoda, što je važan korak prema dugoročnoj fiskalnoj održivosti", kazao je Mick Mulvaney, direktor Ureda za upravljanje i proračun.

Poziv na buđenje

Organizacija Dvostranački centar za politiku (BPC) poručila je kreatorima politike da izvješće predstavlja "poziv na buđenje" kako bi se situacija preokrenula.

"Činjenica da naša vlada zatvara godinu s gotovo tisuću milijardi dolara deficita usred ekonomske ekspanzije, trebala bi biti ozbiljan problem za birače i kandidate", izjavio je potpredsjednik BPC-a William Hoagland.

Velik dio povećanja deficita posljedica je većih troškova države po kamatama za javni dug. Zaduživanje je poraslo tijekom protekle godine, djelomično kako bi se nadoknadio sporiji rast prihoda od poreza zbog smanjenja poreza, no porasla je i vojna potrošnja.

Troškovi servisiranja duga dodatno su porasli jer američka središnja banka (Fed) podiže kamatne stope otprilike jednom po kvartalu zbog snažnog tržišta rada i naznaka jačanja inflacije.

Zbog toga je, među ostalim, Trump prošloga tjedna oštro kritizirao Fedovo zaoštravanje monetarne politike i poručio kako je središnja banka "poludjela".

U intervjuu za Fox&Friends, Trump je kazao da je Fedova politika povećanja kamata "smiješna" i da povećava njegovoj vladi troškove financiranja rastućeg proračunskog deficita.

"Plaćam kamate po visokoj stopi zbog našeg Feda. Želio bih da Fed ne bude toliko agresivan jer mislim da čini veliku pogrešku", poručio je Trump.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara