Trump: Intervencija na Bliskom istoku je najgora odluka u povijesti SAD-a

Trump: Intervencija na Bliskom istoku je najgora odluka u povijesti SAD-a
Foto: EPA

INTERVENCIJA na Bliskom istoku bila je najgora odluka u povijesti Sjedinjenih Država, rekao je danas američki predsjednik Donald Trump tri dana nakon što je najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice na sjeveru Sirije.

Trump je tom iznenadnom izjavom u nedjelju najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice na sjeveru Sirije, čime se činilo da daje zeleno svjetlo za vojnu operaciju Turske protiv kurdskih snaga, saveznika Washingtona u protudžihadističkoj borbi.

Zbunjujuće izjave

Nakon te najave, dao je nekoliko konfuznih, čak kontradiktornih izjava, od prijetnji do pomirljivih poruka Ankari.

Zatim je u ponedjeljak u tvitu napisao da "ako Turska učini bilo što, što procijenim da prelazi mjeru, potpuno ću uništiti gospodarstvo Turske".

Američki predsjednik tvrdi da je odlučan prekinuti beskrajne ratove, što je bilo jedno od njegovih obećanja iz kampanje.

"Krenuli smo u rat zbog pogrešne pretpostavke"

"Sjedinjene Države će polako i sigurno vratiti naše izvrsne vojnike kući", dodao je u jednom drugom jutarnjem tvitu, u kojem je dodao da su sukobi na Bliskom istoku Sjedinjene Države stajali 8000 milijardi dolara i tisuće života.

"Krenuli smo u rat zbog pogrešne pretpostavke i sada se to potvrdilo - nije bilo niti jednog komada oružja za masovno uništenje", napisao je u vezi s američkom intervencijom u Iraku 2003. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara