Trump: Kina će smanjiti carine na uvoz američkih automobila

Trump: Kina će smanjiti carine na uvoz američkih automobila
Ilustracija: EPA

KINA je pristala smanjiti carine ispod dosadašnjih 40 posto na automobile proizvedene u SAD-u, rekao je američki predsjednik Donald Trump, nakon što je utihnuo trgovinski rat između dviju zemalja. 

Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su u subotu u Argentini da neće uvoditi nove carine, nakon nekoliko mjeseci rastućih tenzija zbog trgovinskih i drugih pitanja.

Sastanak trajao dva i pol sata

Sastanak je trajao dva i pol sata te je SAD odustao od najavljenog podizanja carina 1. siječnja, dok je Kina pristala kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda, što će odmah stupiti na snagu.

Dvije su strane također pristale započeti razgovore o načinu rješavanja drugih problema, što uključuje pitanje zaštite intelektualnog vlasništva, necarinske barijere i cyber-krađe.

Ipak, Bijela je kuća rekla kako će postojeće carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih dobara, biti podignute na 25 posto, ako se dogovor ne postigne unutar 90 dana.

"Kina je pristala smanjiti i ukinuti carine na uvoz automobila koji u Kinu dolaze iz SAD-a. Trenutna je carina 40%", napisao je Trump na Twitteru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara