Trump komentirao Moralesovu ostavku, kaže da je zadovoljan

Trump komentirao Moralesovu ostavku, kaže da je zadovoljan
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je da je zadovoljan prisilnom ostavkom bolivijskog predsjednika Eva Moralesa u kojoj vidi "snažno upozorenje" upućeno "nezakonitim režimima" u Latinskoj Americi, pohvalivši pritom vojsku.

"Sjedinjene Države pohvaljuju bolivijski narod zbog toga što traži slobodu i bolivijsku vojsku zbog toga što je poštovala svoju prisegu da neće štititi samo pojedince nego i bolivijski ustav", rekao je Trump u priopćenju.

"Ovi događaji su snažan znak upozorenja nezakonitim režimima u Venezueli i u Nikaragvi da demokracija i volja naroda uvijek pobjeđuju", dodao je.

SAD Moralesov odlazak ne smatra državnim udarom 

SAD je u ponedjeljak pozvao bolivijski parlament da "čim prije" održi sjednicu i službeno prihvati ostavku predsjednika Eva Moralesa te počne tranziciju koju će voditi civili kako bi se ispunio politički zrakoprazan prostor u zemlji.

Usto je visoki dužnosnik State Departmenta rekao da Washington Moralesov odlazak ne smatra državnim udarom kao što su ustvrdili sam Morales, Rusija i meksička vlada.

Njegov je odlazak posljedica prosvjeda koji su pokazali da je bolivijskom narodu "prekipjelo zbog toga što vlada zanemaruje volju svojih birača", rekao je dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Meksiko je u međuvremenu objavio da je odobrio azil Moralesu.

Bolivija je trenutno bez čelnog čovjeka jer su uz Moralesa ostavke dali i oni koji bi ga na mjestu predsjednika trebali zamijeniti.

Druga potpredsjednica bolivijskog Senata, oporbena čelnica Jeanine Anez, koja bi po Ustavu bila sljedeća za privremeno preuzimanje predsjedničke dužnosti, najavila je u ponedjeljak raspisivanje predsjedničkih izbora kako "bismo 22. siječnja imali izabranog predsjednika".

"Raspisat ćemo izbore s kvalitetnim ljudima koji će voditi izborni proces koji će reći što Bolivijci žele", rekla je nakon dolaska u parlament. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara