Trump na panelu o klimatskim promjenama hvalio sebe i napao socijaliste

Trump na panelu o klimatskim promjenama hvalio sebe i napao socijaliste
Screenshot: YouTube/WEF

DANAS se u Davosu, u Švicarskoj, održava godišnje okupljanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). Među govornicima panela bila je mlada aktivistkinja Greta Thunberg, a nakon nje, na pozornicu je stupio američki predsjednik Donald Trump.

Tema ovogodišnje javne rasprave WEF-a jest kako poslovne inicijative za zaštitu okoliša, dokvalifikacija zaposlenika i ulaganje u obnovljive izvore energije pomažu u postizanju boljih globalnih životnih uvjeta.

>> Greta Thunberg u Švicarskoj: Ništa nismo napravili u vezi klimatskih promjena

Kasnio na panel

Prije Trumpovog govora prikazan je film o gubitku biološke raznolikosti i kako upotreba pesticida uzrokuje odumiranje pčela. Simonetta Sommaruga, predsjednica Švicarske Konfederacije, pozivala je na akciju, rekavši da je pogrešno stavljati ekonomske interese iznad potreba ekosustava.

Govor Donalda Trumpa bio je predviđen za 11:30 po lokalnom vremenu, no došlo je do kašnjenja. U 11:42 na pozornici se pojavio zbor koji je otpjevao staru švicarsku pjesmu iz 16. stoljeća.

"Američki model je primjer za cijeli svijet"

Kada se američki predsjednik pojavio pred publikom, započeo je svoj govor time kako su Sjedinjene Države u naponu snage i kako je njegova administracija oporavila ekonomiju SAD-a. Rekao je kako nikada nije bio pozitivniji glede američke budućnosti, da se značajno smanjuje nezaposlenost, rastu plaće i da je primjetan napredak u pogledu zaposlenosti manjinskih skupina i žena.

"Otvorili smo 7 milijuna radnih mjesta otkad sam preuzeo dužnost. Tijekom posljednje administracije u SAD-u je zatvoreno 60.000 tvornica, a za vrijeme moje uprave otvorili smo novih 12.000", rekao je Trump.

"Danas predstavljam američki model kao primjer za cijeli svijet; model koji je za radnike, građane i za obitelji“, kazao je i dodao kako Sjedinjene Države imaju najmanje poreze u svijetu.

Zatim je prešao na trgovinski rat s Kinom i rekao kako pregovori s tom zemljom napreduju i kako će uskoro ući u drugu fazu.

Napao radikalne socijaliste

Rekao je da je SAD među državama s najčišćom vodom i zrakom na svijetu i da su Sjedinjene Države sada najčišće u posljednjih 40 godina. Upozorio je kako je vrijeme za nadu i optimizam, a ne za strahovanja i apokaliptična predviđanja. Kazao je da su pesimisti dovoljno upravljali životima građana i da SAD neće dopustiti da radikalni socijalisti unište američki ekonomiju.

Podsjetimo, na početku panela govorili su Greta Thunberg i drugi mladi klimatski aktivisti. Upozorili su da je važno shvatiti koliko je ozbiljna situacija s klimatskim promjenama i kako nemamo puno vremena da riješimo problem globalnog zatopljenja.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara