Trump najavio "strogu kaznu" za Saudijsku Arabiju zbog ubijenog novinara

Trump najavio "strogu kaznu" za Saudijsku Arabiju zbog ubijenog novinara
Foto: FaH/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je u intervjuu za CBS u subotu da će Saudijska Arabija biti "strogo kažnjena" ispostavi li se da je nestali saudijski novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Trump je kazao da ne želi zaustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji jer bi to pogodilo američke vojne dobavljače i ekonomski naštetilo SAD-u.

Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskog režima i američki državljanin koji je pisao kolumne za Washington Post, nestao je 2. listopada nakon što je ušao u konzulat.

"Istražit ćemo sve i kazna će biti stroga", rekao je Trump.

Upitan je li saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman naredio ubojstvo Khashoggija, Trump je rekao: "Zasad to nitko ne zna, vjerojatno ćemo saznati."

"Bude li se to pokazalo, bit ćemo vrlo uznemireni"

Trump je dodao u intervjuu "60 minuta", koji će se emitirati u nedjelju: "Bude li se to pokazalo, bit ćemo vrlo uznemireni i ljuti."

Rekao je da je u pitanju mnogo toga u slučaju Khashoggi, "možda pogotovo zato što je bio novinar".

Veliki vojni dobavljači izrazili su zabrinutost Trumpovoj administraciji da bi zastupnici ljutiti zbog Khashoggijeva nestanka mogli zaustaviti daljnje dogovore o prodaji oružja sa Saudijskom Arabijom.

No Trump je rekao da ne želi izgubiti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, što priželjkuju američki suparnici Rusija i Kina koji su također izvoznici vojne opreme.

"Znate što, postoje i drugi načini kažnjavanja", kazao je ne pojasnivši na što je mislio.

Turski izvori rekli su da je, prema prvim procjenama policije, Khashoggi namjerno ubijen u konzulatu i da postoji tonski zapis njegova mučenja i ubojstva.

Saudijska Arabija to odbacuje.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara