Trump o čudovišnom uraganu: "Velik je i mokar"

Trump o čudovišnom uraganu: "Velik je i mokar"
Foto: EPA

URAGAN Florence približava se istočnoj obali SAD-a. Iz Nacionalnog centra za uragane (NHC) izdana su upozorenja za Sjevernu i Južnu Karolinu, od rijeke South Santee u Južnoj Karolini do Ducka u Sjevernoj Karolini, javljaju američki mediji.

Iz NHC-ja su javili kako se uragan Florence još uvijek kreće istim intenzitetom te da ostaje opasan. Udar na savezne države Sjevernu i Južnu Karolinu očekuje se u četvrtak, a kako bude stizao na obalu, očekuje se njegovo jačanje. Stanje će se pogoršavati tijekom dana, a udar uragana očekuje se u petak ujutro.

"Strahovito je veliko i strahovito mokro"

Predsjednik Donald Trump jučer je prokomentirao dolazak Florencea.

"Ovako nešto nije viđeno u zadnjih 25-30 godina, a možda čak nikada. Strahovito je veliko i strahovito mokro. Strahovite količine vode", izjavio je Trump na jučerašnjoj konferenciji za medije u Ovalnom uredu.

Predviđa se doseg kategorije 5

Predviđa se da bi uragan Florence mogao dosegnuti još veću jačinu kako se bude približavao Sjevernoj i Južnoj Karolini.

"Ova oluja mogla bi jačati sve dok ne stigne nad kopno”, rekao je za CNN meteorolog Chad Myers. Od utorka ujutro Florence se kreće brzinom od 80 kilometara na sat, a kako se približava obali, predviđa se da bi mogao dosegnuti kategoriju 5, što znači da bi mogao postići jačinu od 97,5 kilometara na sat.

Prema prognozama, Florence će dosegnuti sjevernije područje na istočnoj obali nego ikoji uragan kategorije 4 u povijesti. Na obalama Karolina nije bilo većih uragana u posljednjih tridesetak godina. Veći uragan Hugo, koji je harao obalama Karolina, zabilježen je prije 29 godina kad je na tom području živjelo mnogo manje ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara