Trump objavio kandidaturu za drugi mandat

Trump objavio kandidaturu za drugi mandat
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u utorak navečer je u Orlandu na Floridi službeno objavio svoju kandidaturu za drugi mandat na izborima 2020., predstavivši se kao isti politički pobunjenik koji je 'potresao' washingtonski 'establišment' prije četiri godine i koji je sada žrtva pokušaja izgona od strane demokrata.

Trump je u punoj dvorani Amway Centera u Orlandu rekao da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima kao autsajder, "kao što je to učinio 2016." 

U govoru koji je trajao oko sat i pol ponovno se osvrnuo na teme predsjedničke kampanje od prije četiri godine kritizirajući medije, ilegalne migracije i tadašnju demokratsku oponenticu Hillary Clinton.

"Zajedno smo prisilili pokvareni politički establišment da odstupi i vratili vladavinu od strane naroda i za narod. Dokle god držite ovaj tim na mjestu, na dobrom smo putu. Naša budućnost nikada nije izgledala svjetlije", kazao je Trump, što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Ustvrdio je i da će njegovi demokratski oponenti radikalno promijeniti SAD jer će pokušati legalizirati ilegalne migrante koji dolaze preko južne granice kako bi mogli pojačati demokratsku političku bazu.

Trump je rekao kako demokrati "žele uništiti zemlju kakvu poznajemo" te je poručio da se to "neće dogoditi". "Vjerujemo da bi naša zemlja trebala biti utočište za građane koji poštuju zakone, a ne za kriminalne strance", dodao je.

"Demokrati su radikalna ljevičarska mafija koja bi u SAD donijela socijalizam"

Svoje oponente nazvao je radikalnom ljevičarskom mafijom koja bi u SAD donijela socijalizam. 

"Glas za bilo kojeg demokrata je glas za radikalni socijalizam i uništenje američkog sna", poručio je.

Trump je svoju kandidaturu službeno objavio na 60. političkom skupu otkad je preuzeo dužnost u siječnju 2017., a s njim je doputovala i prva dama Melania Trump.

"Večeras stojim pred vama kako bih službeno započeo utrku za drugi predsjednički mandat. Obećavam vam da vas nikada neću iznevjeriti", rekao je.

Medije nazvao "fake newsom"

Tijekom govora oštro je kritizirao medije, okarakteriziravši ih kao 'fake news', preuzeo je zasluge za snažno gospodarstvo, promovirao kontroverzni prijedlog militarizacije svemira, obećao zaštititi prava Amerikanaca na vlastito oružje te rekao da želi pokrenuti svemirsku misiju na Mars.

Između ostalog, proglasio se žrtvom. Osvrnuo se na istragu specijalnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom uplitanju u američke izbore 2016., u sklopu koje nije pronađeno dovoljno dokaza o konspiraciji između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije.

"Prošli smo najveći lov na vještice u političkoj povijesti. Sve je to bio ilegalni pokušaj poništenja rezultata izbora", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara