Trump: Okončanje iranskog nuklearnog sporazuma je stvarna mogućnost

Trump: Okončanje iranskog nuklearnog sporazuma je  stvarna mogućnost

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Donald Trump ocijenio je da je okončanje ugovora o iranskom nuklearnom programu "stvarna mogućnost", tri dana pošto je objavio da neće potvrditi da Teheran izvršava svoje obveze.

"Moguć je potpuni kraj ugovora, to je stvarna mogućnost", rekao je Trump u Bijeloj kući, dodajući da bi nova faza koja počinje mogla biti "veoma pozitivna".

"Vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je još u prigodi sastanka u Bijeloj kući, u nazočnosti svih članova svoje vlade.

Izvrsni pregovarači

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominjući iranske dužnosnike, ocijenio je da su "izvrsni pregovarači".

"Pregovarali su o ugovoru koji je za njih sjajan, ali je za Sjedinjene Države strašan", dodao je, govoreći o tom dokumentu kojim se Iran želi spriječiti da proizvede nuklearnu bombu, u zamjenu za postupno ukidanje sankcija koje pritišću Teheran.

Trumpovim odbijanjem da "potvrdi" ugovor počinje razdoblje velike nesigurnosti, a Kongresu se daje 60 dana za ponovno uvođenje - ili odbijanje - teških gospodarskih sankcija Teheranu koje je ukinuo 2016. kao što predviđa tekst.

Nedugo nakon Trumpova govora, iranski predsjednik Hassan Rouhani osudio je "uvrede" i "neutemeljene optužbe" koje mu je uputio američki predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara