Trump optužuje ekstremnu ljevicu da napada njegovog kandidata za Vrhovni sud

Trump optužuje ekstremnu ljevicu da napada njegovog kandidata za Vrhovni sud
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je danas da radikalno lijevi političari napadaju njegovu nominaciju Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud te je izrazio sumnje oko žene koja optužuje tog kandidata da ju je silovao 1982. godine. 

"Sudac Kavanaugh je dobar čovjek s besprijekornim ugledom kojeg napadaju radikalno lijevi političari koji ne žele doznati odgovore nego samo žele uništavati i odgađati", napisao je Trump na Twitteru. 

Glasanje o Kavanaughovoj nominaciji odgođeno je nakon što ga je sveučilišna profesorica Christine Blasey Ford optužila da ju je 1982. pokušavao silovati, dok su oboje bili u srednjoj školi. 

"Ako je napad na doktoricu Ford bio toliko težak koliko ona tvrdi, nema sumnje da bi tada ona ili njezini roditelji puni ljubavi to prijavili", dodao je američki predsjednik na Twitteru.

Žena prijeti Trumpovom kandidatu: Minirat ću mu nominaciju za doživotno imenovanje u sud

Ford je danas rekla kako je voljna sljedeći tjedan svjedočiti u američkom Senatu, no pod svojim uvjetima. Njezina odvjetnica je rekla da ona neće moći doći na saslušanje u ponedjeljak, ali da je spremna svjedočiti neki drugi dan u tjednu, uz uvjet da saslušanje bude "pravedno" i da joj se zajamči sigurnost, navodi se u elektroničkoj pošti u koju su uvid dobili The Washington Post i The New York Times.

Njezina optužba prijeti da će minirati nominaciju konzervativnog Kavanaugha za doživotno imenovanje u sud, koja je donedavno bila izvjesna. 

Amerikanci u studenom izlaze na izbore na polovici predsjedničkog mandata na kojima bi republikanci mogli izgubiti tanku većinu u Senatu koja im je potrebna kako bi njihov kandidat bio izabran za Vrhovni sud.

Imenovanja u to tijelo u kojem sjedi devet članova važna su jer mogu biti doživotna, a u njemu se donose odluke o spornim pitanjima poput pobačaja, kontrole naoružanja, smrtne kazne i vjerskih prava. 

Trump računa da bi mogao imenovati još barem dva suca

Trump je u srpnju na svom Twitteru napisao: "Dugo sam slušao kako je najvažnija odluka koju predsjednik može donijeti odabir suca Vrhovnog suda."

Trumpov kandidat Neil Gorsuch u travnju prošle godine imenovan je u to tijelo, čime je ono već dobilo minimalnu konzervativnu većinu. 

Suca Anthonyja Kennedyja kojeg bi Kavanaugh trebao zamijeniti imenovao je konzervativni predsjednik Ronald Reagan 1987., zbog čega bi dolaskom novog konzervativca ideološki omjer na sudu trebao ostati isti. 

No američki predsjednik, prema pisanju Business Insidera, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dva suca zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dviju sutkinja u tom tijelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara