Trump otputovao u Japan, traži da njihove tvrtke više investiraju u SAD

Trump otputovao u Japan, traži da njihove tvrtke više investiraju u SAD
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump pozvao je japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Države, prekorivši pritom Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma. 

Trump je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalan posjet kojim želi pokazati snažne odnose između dviju država iako su trgovinski odnosi problematični.

Tokijski toranj Skytree, najviša zgrada u Japanu, tim je povodom svijetlio u bojama američke zastave. Američki predsjednik bit će prvi inozemni čelnik kojeg će primiti novi japanski car Naruhito.

Susreo se s direktorima japanskih tvrtki

Nedugo nakon dolaska Trump se u rezidenciji američkog veleposlanika Williama Hagertyja susreo s direktorima japanskih tvrtki Toyota, Nissan, Honda, Softbank i Rakuten. 

Američki predsjednik im je poručio da nije bilo boljeg razdoblja za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog gospodarskog rasta. 

Washington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Trump je istaknuo kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država. 

"Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no to je u redu i možda je to tako jer nas toliko volite", rekao je. 

"Ovim sporazumom želimo riješiti trgovinsku neravnotežu, ukloniti barijere za američki izvoz i osigurati pravednost i recipročnost u našem odnosu", dodao je Trump.

On će se u nedjelju pridružiti japanskom premijeru Shinzu Abeu na igri golfa, turniru sumo hrvanja i večeri. 

Dvojica čelnika njeguju dobar odnos, što Abe često naglašava u vrijeme kad Washington razmatra povećanje carina na japanske automobile. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara