Trump ozbiljno razmišlja o carinama na uvoz automobila: "Gurnut će cijeli svijet u kaos"

Trump ozbiljno razmišlja o carinama na uvoz automobila: "Gurnut će cijeli svijet u kaos"

Foto: Hina/EPA

AMERIČKO ministarstvo trgovine objavilo je da je pokrenulo istragu koja bi kabinetu predsjednika Donalda Trumpa mogla otvoriti vrata za uvođenje carina na uvoz automobila iz sigurnosnih razloga.

Ministar trgovine Wilbur Ross objavio je u srijedu da je nakon razgovora s predsjednikom Trumpom na temelju članka 232 pokrenuo istragu o trgovini automobilima, što bi osiguralo pravnu osnovu za uvođenje carina ako ministarstvo utvrdi da uvoz ugrožava nacionalnu sigurnost.

"Postoje dokazi koji upućuju na zaključak da je uvoz desetljećima nagrizao našu domaću automobilsku industriju", kazao je Ross.

"Ministarstvo trgovine provest će temeljitu, nepristranu i transparentnu istragu kako bi utvrdilo slabi li takav uvoz naše gospodarstvo i može li ugroziti nacionalnu sigurnost", naglasio je ministar trgovine.

Ministarstvo je u priopćenju navelo brojke koje pokazuju da je u razdoblju od 1990. do 2017. godine broj zaposlenih u američkog automobilskoj industriji smanjen za 22 posto.

U odvojenom priopćenju Bijele kuće američki predsjednik kazao je da je Rossu "dao uputu" da "razmotri" pokretanje istrage.

"Temeljne privredne grane poput industrije automobila i automobilskih dijelova ključne su za snagu naše države", stoji u Trumpovu priopćenju.

Kabinet američkog predsjednika upotrijebio je isto opravdanje za uvođenje visokih carina na uvoz čelika i aluminija, prizvavši opasnost trgovinskog rata.

Kritike na račun Njemačke

Američki predsjednik u više je navrata spominjao mogućnost uvođenja visokih carina koje bi zaštitile američku automobilsku industriju.

Meta njegovih kritika bila je Njemačka, uz tvrdnju da se na uvoz američkih automobila naplaćuju više carine nego na uvoz automobila iz Europe.

EU naplaćuje 10-postotne carine na uvoz američkih automobila dok u slučaju SAD-a i uvoza automobila iz Europe one iznose 2,5 posto.

Washington pak naplaćuje 25-postotne carine na uvoz europskih kamioneta i kamiona dok su europske carine daleko niže i u prosjeku iznose 14 posto.

Objava istrage ujedno se vremenski podudarila sa zastojem u pregovorima SAD-a s Meksikom i Kanadom o izmjenama Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA). Zastoj su prouzročili upravo zahtjevi vezani za trgovinu automobilima.

Wall Street Journal (WSJ) izvijestio je u srijedu da američki predsjednik traži uvođenje 25-postotnih carina na uvoz automobila.

Američka istraga već je izazvala reakciju Japana čiji je ministar trgovine Hiroshige Seko u četvrtak kazao da bi takav potez "gurnuo svijet u kaos" i da bi bilo "ekstremno žalosno" kada bi carine zaista bile uvedene.

Izvoz putničkih automobila čini čak 30 posto japanskog izvoza u SAD, napominje agencija AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara