Trump pozvao Putina u SAD: "Bit ću mu najgori neprijatelj ako diplomatski odnosi propadnu"

Trump pozvao Putina u SAD: "Bit ću mu najgori neprijatelj ako diplomatski odnosi propadnu"
Foto: EPA

TRUMP se nada da će ugostiti ruskog predsjednika Vladimira Putina u Washingtonu ove jeseni, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, piše CNN.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton proslijedio je Vladimiru Putinu pozivnicu američkog predsjednika rano u četvrtak, izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost. Trump je na Twitteru objavio da se "raduje novom sastanku s Putinom kako bi počeli djelovati oko problema o kojima su razgovarali, uključujući zaustavljanje terorizma, sigurnost za Izrael, nuklearni problem".

>>Trump se veseli ponovnom sastanku s Putinom, medije nazvao "neprijateljima ljudi"

>>Trump: Odnosi SAD-a i Rusije nikad nisu bili gori zbog američke gluposti. No, to se promijenilo

Nitko ne zna o čemu su Trump i Putin točno razgovarali

Direktor američkih obavještajnih službi Dan Coats izjavio je da još uvijek ne zna o čemu su dvojica vođa razgovarali na summitu u Helsinkiju u ponedjeljak te da je uhvaćen nespreman tijekom razgovora u četvrtak, kada je saznao vijest da Trump i Putin planiraju drugi sastanak u Washingtonu na jesen. "Možete to ponoviti? To će biti posebno", rekao je Coats.

>>Trump: Neki bi radije da ratujemo nego da se složim s Putinom

Trump je izazvao niz kritika zbog svojih izjava nakon sastanka s Putinom. U četvrtak je za CNBC izjavio da će biti "njegov najgori neprijatelj ako diplomatski odnosi ne uspiju".

>>VIDEO Trump: Niti jedan predsjednik nije bio tako oštar s Rusijom kao ja

>>Trump prihvatio zaključke da se Rusija miješala u američke izbore, još jučer je tvrdio suprotno

>>Trump je prvo Putinov prijedlog da se ispita obavještajce proglasio izvanrednim pa ga onda odbio

>>Amerikanci oštro kritiziraju Trumpa: "On više nije svjetski vođa"

>>Senator McCain: Susret Trumpa s Putinom je tragična pogreška

>>Senatori kritiziraju Trumpove izjave nakon sastanka s Putinom

Javnost i dalje pita što se točno dogodilo i što je točno izrečeno na njihovom prvom summitu u Helsinkiju prije nekoliko dana. 

"Dok ne saznamo što se dogodilo na dvosatnom sastanku u Helsinkiju, predsjednik više ne bi smio imati razgovore u četiri oka s Putinom", rekao je demokratski senatar Chuck Schumer u priopćenju. "U SAD-u, Rusiji ili bilo gdje drugdje", dodao je.

"Izneseni konkretni prijedlozi za rješavanje sukoba u Ukrajini"

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao da je jedna od tema kojom su se dva predsjednika bavila na summitu bili konkretni prijedlozi oko rješavanja sukoba na istoku Ukrajine.

"O tom se problemu raspravljalo, izneseni su konkretni prijedlozi oko rješenja tog pitanja", izjavio je, upitan jesu li dva predsjednika raspravljala o sukobu na istoku Ukrajine. 

"S ruske strane, izneseno je nekoliko ozbiljnih prijedloga", kazao je on naglasivši da "nije bilo nikakvog tajnog sporazuma".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara