Trump preko Twittera od Kine zatražio da bolje kontrolira granicu

Trump preko Twittera od Kine zatražio da bolje kontrolira granicu

Foto: Hina

AMERIČKI  predsjednik Donald Trump zatražio je danas u tvitu od Kine da bolje kontrolira svoju granicu sa Sjevernom Korejom, neizravno joj predbacivši potkopavanje sankcija protiv Sjeverne Koreje uoči summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

"Kina mora i dalje biti čvrsta i nepropusna na granici sa Sjevernom Korejom dok se ne sklopi sporazum", poručio je aludirajući na sporazum o denuklearizaciji koji želi sklopiti s Kim Jong-unom, tijekom povijesnog summita koji bi se trebao održati 12. lipnja u Singapuru.

Sjeverna Koreja se vratila ratobornoj retorici

"Želim reći da je granica odnedavno postala znatno propusnija i da je više stvari uspjelo proći unutra. Želim da se to dogodi i želim da Sjeverna Koreja bude JAKO uspješna, ali samo nakon što potpiše!", dodao je ocijenivši da su njegova odlučna politika i gospodarske sankcije prisilili Kim Jong-una da predloži da se s njim sastane i izravno pregovara.

Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje i bez njezine suradnje gospodarske sankcije protiv Sjeverne Koreje ne mogu biti učinkovite.

Sjevernokorejski režim prošli je tjedan, nakon mjeseci pozitivnih signala, promijenio ton i vratio se ratobornijoj retorici zaprijetivši otkazivanjem summita s američkim predsjednikom.

Pjongjang je zabrinut zbog vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga te izjava savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Johna Boltona, koji je sugerirao denuklearizaciju Sjeverne Koreje prema libijskom modelu. Pjongjang strahuje da SAD želi srušiti režim.

Libijski čelnik Muamer Gadafi odrekao se svojeg nuklearnog programa, no naposljetku je ubijen u pobuni uz potporu NATO-a.

Trump je poručio da SAD nema u vidu libijski model za Sjevernu Koreju, ali i istodobno upozorio da bi, ne bude li pregovarala, mogla doživjeti takvu sudbinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara