Trump prije sastanka zaprijetio Indiji: "Carine moraju biti ukinute"

Trump prije sastanka zaprijetio Indiji: "Carine moraju biti ukinute"
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump zatražio je od Indije ukidanje nedavno uvedenih carina na američke proizvode uoči sastanka s indijskim premijerom Narendrom Modijem koji će se održati sutra na marginama summita G20 u japanskoj Osaki.

Zahtjev dolazi samo dan nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio Indiju te je zajedno s indijskim kolegom Subrahmanyam Jaishankarom pokušao ublažiti trgovinske razmirice.

Sjedinjene Države nedavno su ukinule trgovinske povlastice Indiji, a New Delhi je odgovorio nametanjem carina na dvadesetak američkih proizvoda.

Trump: Carine moraju biti ukinute

"Veselim se razgovoru s premijerom Modijem o tome da je Indija, koja je godinama nametala velike carine SAD-u, nedavno ih opet povećala", napisao je Trump na Twitteru par sati prije nego li je sletio u Osaku.

"To je neprihvatljivo i carine moraju biti ukinute", dodao je Trump.

Napeti odnosi

Iako je Trump često govorio kako ima dobar odnos s Modijem te unatoč potencijalu koji Indija ima u regiji kao protuteža Kini, odnosi između New Delhija i Washingtona su pod pritiskom.

New Delhi želi kupiti ruski raketni sustav obrane S-400 čija bi kupnja mogla uzrokovati američke sankcije, a dvije države su također u sukobu i zbog američkih sankcija nametnutih Iranu.

Trump se s Modijem sastaje sutra ujutro po lokalnom vremenu u Osaki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara