Trump prijeti da će spriječiti gradnju plinovoda iz Rusije u Europu

Trump prijeti da će spriječiti gradnju plinovoda iz Rusije u Europu
Foto: Press

SJEDINJENE Države mogle bi poduzeti mjere kako bi spriječile izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 kojim će se ruski plin slati u Europu, upozorio je novi američki veleposlanik pri EU.

"SAD ima nekoliko alata i još nismo iskoristili sve alate koji bi mogli bitno potkopati, ako ne i zaustaviti, taj projekt", rekao je Gordon Sondland na konferenciji u Centru za europsku politiku u Bruxellesu.

Berlin snažno podržava taj projekt koji bi trebao biti završen 2019. godine.

Poljska i Ukrajina, međutim, strahuju da će izgubiti naknade za tranzit ruskog plina preko svojeg teritorija. Drugi pak kritiziraju projekt zbog jačanja europske energetske ovisnosti o Moskvi.

Trump kritizirao projekt

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je projekt na summitu NATO-a u srpnju kazavši da je Njemačka pod "potpunom kontrolom" Moskve.

Sondland je kazao kako se SAD nada snažnom otporu tom projektu jer ovisnost o ruskoj energiji nije dobra dugoročna geopolitička odluka, s čime se slažu i EU i države članice.

"Ako to stajalište ne bude usvojeno i ako se Sjeverni tok nastavi, tada predsjednik ima puno, puno alata na raspolaganju... kako bi pokušao ograničiti i zaustaviti taj projekt", rekao je, ne ulazeći u pojedinosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara