Trump prijeti: Mogu proglasiti izvanredno stanje da izgradim zid na granici

Trump prijeti: Mogu proglasiti izvanredno stanje da izgradim zid na granici
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je kako bi mogao upotrijebiti izvanredne ovlasti kako bi zid na granici s Meksikom izgradio bez odobrenja Kongresa.

Sukob između Trumpa i demokrata u Kongresu oko financiranja projekta doveo je do dvotjedne blokade vlade. Trump naglašava kako neće podržati zakon kojim bi se u potpunosti financirala vlada dok ne dobije novac za izgradnju zida.

Proglašenje izvanrednog stanja

Upitan je li razmišljao o proglašenju izvanrednog stanja u državi kako bi izgradio zid, Trump je rekao: "Da, jesam. Mi to možemo. Ja nisam uspio. Možda uspijem ... Ali možemo proglasiti izvanredno stanje i izgraditi ga vrlo brzo."

Ustav Sjedinjenih Država dodjeljuje Kongresu moć oko financiranja savezne vlade, stoga Trumpu prijete zakonski izazovi ako pokuša zaobići Kongres oko financiranja zida.

Opovrgnuo je takve navode na novinskom brifingu u Bijeloj Kući.

"Možemo proglasiti izvanredno stanje zbog sigurnosti naše zemlje, naravno", rekao je Trump. Upitan je li uvođenje izvanrednog stanja prijetnja demokratima rekao je: "Nikada nikome ne bih prijetio, ali da, ja to mogu učiniti."

Dogovor o deblokadi

Ranije u petak Trump se sastao s čelnicima demokrata te se nisu uspjeli dogovoriti oko deblokade vlade i nastavili su se svađati oko financiranja zida. Trump je tom prilikom naglasio da svi žele da vlada bude deblokirana, no bude li potrebno, držat će savezne agencije zatvorenima mjesecima i možda godinama.

Djelomična financijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od tih tijela ključna su ministarstva, pri čemu za oko 800 tisuća vladinih službenika nisu osigurane plaće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara