Trump proglasio izvanredno stanje zbog Huaweija. Stigla reakcija Kine

Trump proglasio izvanredno stanje zbog Huaweija. Stigla reakcija Kine
Foto: EPA

KINA je danas, nakon što je američka administracija stavila kinesku telekomunikacijsku kompaniju Huawei na crnu listu, poručila da će zaštititi svoje tvrtke od "nepoštenog" pristupa SAD-a, istovremeno šaljući poruku stranim tvrtkama u Kini da se ne moraju brinuti sve dok u Kini posluju na zakonit način.

Kina je zatražila od SAD-a da okonča svoj "pogrešan pristup", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične. 

"Ako se prema kineskim kompanijama postupa na nepošten način, kineska strana nedvojbeno ima snage poduzeti neophodne mjere kako bi zaštitila sva zakonita prava", kazao je Lu.

Izvanredno stanje

Bijela kuća je objavila da je potez predsjednika Trumpa u skladu s njegovom odlučnošću da zaštiti američku informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju i usluge.

Trump je u jeku napetosti s Pekingom donio izvršnu uredbu koja ministarstvu trgovine daje ovlasti da američkim kompanijama može zabraniti poslovanje s određenim dobavljačima.

Iako se u uredbi poimence ne spominje Kina ili Huawei, taj kineski telekomunikacijski gigant i glavni igrač u razvoju mobilne mreže nove generacije 5G upravo sebe vidi kao metu Trumpove uredbe.

Reakcija iz Huaweija

Te "nerazumne restrikcije gaze prava Huaweija", reagirala je kineska tvrtka.

Američko ministarstvo trgovine je nakon predsjednikove uredbe stavilo Huawei na "listu stranih subjekata" - na listu kompanija koje se smatraju potencijalno riskantnim za nacionalnu sigurnost ili vanjskopolitičke interese.

Huawei je izrazio spremnost za razgovore s američkom vladom i donošenje "učinkovitih mjera kako bi se zajamčila sigurnost proizvoda".

Kompanija je također priopćila da potezi Washingtona "samo vode Sjedinjene Države k lošijim i skupljim rješenjima" na području 5G mobilne mreže te da je Huawei "lider 5G bez premca".

"Ograničavanje Huaweija u poslovanju sa SAD-om neće tu zemlju učiniti sigurnijom ili jačom, naprotiv, to će samo usmjeriti SAD prema slabijim, ali skupljim alternativama, zbog čega će SAD zaostajati u razvoju 5G. U konačnici, to će nanijeti štetu američkim tvrtkama i potrošačima", priopćio je Huawei.

Bivši šef MI6: Huawei je veliki sigurnosni rizik

Kineski Huawei predstavlja tako veliku sigurnosnu prijetnju Ujedinjenoj Kraljevini da bi vlada trebala preispitati svoju odluku da toj telekomunikacijskoj kompaniji omogući ograničenu ulogu u razvoju mobilnih mreža nove generacije 5G, izjavio je bivši šef britanske vojne obavještajne službe MI6.

"Jako se nadam da još ima vremena za britansku vladu, a vjerojatno, dok ovo pišem, i za novog premijera, da preispitaju odluku o Huaweiju", rekao je Richard Dearlove, šef tajne službe od 1996. do 2004.

"Mogućnost kontrole telekomunikacija i podataka koji prolaze tim kanalima bit će put prema korištenju moći nad društvima i nacijama", tvrdi Dearlove.

Osoba koja je u britanskoj obavještajnoj zajednici provela 38 godina ocjenjuje zabrinjavajućim da je, "kako se čini, britanska vlada odlučila da razvoj jedne od svojih najosjetljivijih ključnih infrastruktura povjeri kineskoj kompaniji".

"Niti jedan dio kineske komunističke države u konačnici ne može djelovati bez kontrole vodstva Komunističke partije", upozorio je Dearlove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara