Trump raspustio povjerenstvo za izbornu prevaru

Trump raspustio povjerenstvo za izbornu prevaru
Foto: Hina
 
AMERIČKI predsjednik Donald Trump raspustio je u srijedu predsjedničko povjerenstvo zaduženo da razmotri navode o izbornoj prevari tijekom izbora 2016. nakon što su mnoge savezne države odbile dati podatke, rekla je Bijela kuća.
 
"Umjesto da se upustimo u beskrajne pravne bitke na račun poreznih obveznika, danas sam potpisao izvršnu naredbu kojom raspuštam povjerenstvo i zatražio od Ministarstva domovinske sigurnosti da preispita ova pitanja i odredi daljnje akcije", rekao je Trump u priopćenju.
 
Povjerenstvo, kojim je predsjedao potpredsjednik Mike Pence, uspostavljeno je u svibnju prošle godine da razmotri izbornu prevaru, ali je naišlo na otpor mnogih saveznih država.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prevara bi mogla objasniti gubitak birača u korist Hillary Clinton"
 
Jedan je savezni sudac u Washingtonu napomenuo u studenom da je povjerenstvo savjetodavno tijelo koje nema zakonske ovlasti da prisili savezne države da predaju podatke.
 
Trump, republikanac, rekao re da bi prevara mogla objasniti to što je izgubio u broju birača u korist demokratske suparnice Hillary Clinton za skoro tri milijuna glasova.
 
Većina dužnosnika saveznih država koji nadziru izbore te izborni stručnjaci kažu da je izborna prevara rijetka u Sjedinjenim Državama. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara