Trump se nateže s predsjednicom Kongresa Pelosi oko govora o stanju Unije

Trump se nateže s predsjednicom Kongresa Pelosi oko govora o stanju Unije
Foto: Hina/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu kako će održati alternativu tradicionalnom govoru o stanju Unije pred američkim Kongresom, nakon što mu je demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla u pismu da ne može taj godišnji govor održati u Zastupničkom domu dok traje djelomične blokade vlade.

No već jutros, odnosno jučer navečer po lokalnom vremenu, očito se predomislio i odgodio govor o stanju Unije. 

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump rekao je u četvrtak da će odgoditi godišnji govor o stanju nacije, predviđen za 29. siječnja, dok se ne završi djelomična blokada vlade koja traje od 22. prosinca. 

"Održat ću govor kada blokada završi", poručio je predsjednik Trump na Twitteru.

Trump o Pelosinom blokiranju njegova govora: To je sramota

Sukob oko godišnjeg govora o stanju nacije samo produbljuje pat poziciju između predsjednika i demokrata koja je rezultirala u 33-dnevnim djelomičnim zatvaranjem vlade.

Pelosi je u pismu rekla predsjedniku kako za sada ne razmatra odobravanje govora, godišnjeg obreda u američkoj politici koji prenose televizije i tradicionalno se održava u Zastupničkom domu. Naglasila je da se govor ne bi trebao održati zbog blokade vlade pa je predložila Trumpu da se naciji obrati pisanim putem ili da govor odgodi.

"To je sramota", rekao je Trump o odluci Pelosi da blokira govor prvotno predviđen za sljedeći utorak, tijekom sastanka u Bijeloj kući o sigurnosti granica.

"Učinit ćemo nešto alternativno", dao je do znanja novinarima u Bijeloj kući, ne otkrivajući dodatne detalje, ali uz napomenu da će se to "otkriti naknadno".

Međutim, Trump je sinoć u objavi na Twitteru koja proturječi njegovom ranijem komentaru, priopćio sljedeće: 

"Održat ću govor kada blokada završiNe tražim alternativno mjesto za govor o stanju nacije jer ne postoji mjesto koje se može natjecati s poviješću, tradicijom i važnošću Zastupničkog doma. Veselim se 'odličnom' govoru o stanju nacije u bliskoj budućnosti."

Trump dobio odbijenicu od Pelosi zbog blokade vlade

Sukob oko govora predstavlja jačanje pat-pozicije koja je rezultirala 33-dnevnim djelomičnim zatvaranjem vlade.

Pelosi je u pismu rekla predsjedniku kako za sada ne razmatra odobravanje govora, godišnjeg obreda u američkoj politici koji prenose televizije i tradicionalno se održava u Zastupničkom domu. 

Ranije u srijedu Trump je u osnovi izazvao Pelosi da mu zabrani da održi govor predviđen za 29. siječnja.

U ironičnom pismu upućenom Pelosi Trump tvrdi da nisu utemeljene njezine zabrinutosti u vezi sigurnosti koje je izrazila ranije.

"Tajne službe su mi objasnile da ne postoji apsolutno nikakav problem u pogledu sigurnosti. I zato ću odgovoriti na vaš poziv i ispuniti svoju ustavnu obvezu", dodao je u pismu.

"S nestrpljenjem vas želim vidjeti 29. siječnja u Zastupničkom domu. Bilo bi stvarno tužno za našu zemlju da govor o stanju Unije ne bi mogao biti održan na predviđen datum i vrijeme i, što je još važnije, na predviđenom mjestu", zaključio je.

Trump i demokrati dulje od mjesec dana odmjeravaju snage u vezi proračunskih nesuglasica zbog kojih je 800.000 saveznih djelatnika na prisilnom dopustu ili rade bez plaće.

U središtu sukoba je zid koji Donald Trump želi podići na granici s Meksikom i za koji traži više od 5 milijardi dolara, a demokrati odbijaju potpisati takav proračunski kompromis. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara