Trump se obratio naciji, ipak nije proglasio izvanredno stanje zbog zida

Trump se obratio naciji, ipak nije proglasio izvanredno stanje zbog zida
Foto: Hina/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump pozvao je u utorak Kongres da odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, ali ipak nije proglasio izvanredno stanje koje bi mu omogućilo da jednostrano odobri financiranje, prenose agencije.

Kako bi osigurao potporu demokrata i javnosti za svoje predizborno obećanje zbog kojeg je savezna vlada djelomično blokirana već 18 dana, Trump je u obraćanju naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće naglasio da je na američkoj južnoj granici sve veća sigurnosna i humanitarna kriza.

No premda je danima nagovještavao da bi mogao iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti i proglasiti izvanredno stanje na granici kako bi preusmjerio novac za izgradnju zida bez odobrenja Kongresa, čini se da je američki predsjednik ipak spreman nastaviti pregovore s čelnicima Kongresa.

Trump: "Koliko će još američke krvi biti proliveno kako bi Kongres odradio svoj posao"

Trump je govor iskoristio kako bi stanje na južnoj granici opisao kao "humanitarnu krizu srca i duše", prenosi agencija dpa. Kazao je da se na granici zaustavljaju i uhićuju kriminalci koji su počinili tisuće nasilnih zločina te da će "tisuće života biti izgubljene ako se odmah ne djeluje".

"Koliko će još američke krvi biti proliveno kako bi Kongres odradio svoj posao", rekao je Trump, navodeći ubojstava koja su, kako je rekao, počinili ilegalni imigranti. Dodao je da tragična realnost ilegalne imigracije na južnoj granici predstavlja nekontrolirani tijek trgovine ljudima i drogom. "To je krug ljudske patnje koji je moja administracija odlučna prekinuti", rekao je Trump.

Trump će u četvrtak posjetiti granicu

Čelnici demokrata kazali su da Trump izmišlja krizu na granici kako bi ostvario svoje "fiksacije". Čelnica Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla je da Trump drži vladu kao taoca zbog svoje "fiksacije" da Amerikanci financiraju "skup i beskoristan" pogranični zid. Vođa senatske manjine Chuck Shumer optužio je Trumpa da "izmišlja krizu" te ga je pozvao da potpiše dokument o privremenom financiranju savezne vlade kako bi se mogli nastaviti pregovori.

Trump će u četvrtak posjetiti granicu s Meksikom i zasad nije jasno hoće li tamo možda proglasiti izvanredno stanje.

Demokrati su odbacili Trumpov zahtjev da odobre 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida. Zbog toga su propali pregovori o financiranju vlade pa je nekoliko vladinih agencija moralo prekinuti s radom, a 800.000 javnih službenika na prisilnom je kolektivnom odmoru ili rade bez plaće. Trump je rekao da bi blokada vlade mogla potrajati mjesecima ili čak godinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara