Trump se sastaje s kineskim pregovaračem, ali nije siguran želi li dogovor

Trump se sastaje s kineskim pregovaračem, ali nije siguran želi li dogovor
Foto: EPA

DONALD TRUMP je objavio da se u petak u Bijeloj kući sastaje s Liu Heom, zamjenikom predsjednika kineske vlade koji trenutačno boravi u Washingtonu, ne bi li pronašli rješenje za trgovinski rat dviju zemalja, ali američki predsjednik nije bio siguran želi li potpisati ugovor.

"Velik dan za pregovore s Kinom. Žele sklopiti ugovor, no želim li to?" upitao se američki predsjednik u objavi na Twitteru. "Sutra se u Bijeloj kući sastajem sa zamjenikom predsjednika vlade", dodao je odmah nakon nastavka pregovora u uredu američkog predstavnika za trgovinu (USTR) Roberta Lighthizera.

Potonji se, zajedno s Liu Heom, bliskim suradnikom kineskog predsjednika Xi Jinpinga, i Stevenom Mnuchinom, američkim ministrom financija, u četvrtak ujutro nakratko pojavio na ulazu u zgradu USTR-a nakon čega su počeli pregovori, izvijestili su novinari France Pressea.

Kineska vlada sve dosad nije popuštala

Unatoč širokom osmijehu i srdačnom rukovanju, njihova sporna pitanja su brojna: Washington traži od Pekinga da prekine s trgovinskom praksom kao što su prisilni prijenos tehnologije i subvencije kineskim tvrtkama.

Kineska vlada sve dosad nije popuštala u vezi s tim glavnim točkama, unatoč carinskim pristojbama koje pogađaju kinesko gospodarstvo. Usto je uvijek isticala da neće popustiti pred prijetnjama.

Pregovarači dviju strana trebaju u četvrtak poslijepodne i u petak nastaviti razgovore, rekao je dobro obaviješten izvor. U četvrtak navečer je predviđena i večera, dodaje isti izvor.

Kina je spremna na dogovor s SAD-om

Liu He se u srijedu sastao s novom glavnom direktoricom MMF-a Kristalinom Georgievom.

Dok svjetsko gospodarstvo trpi štetu zbog kinesko-američke trgovinske napetosti, Liu He se na susretu s Georgievom osvrnuo na pregovore ovog tjedna.

"Polazeći od ravnopravnosti i međusobnog poštovanja Kina je spremna kroz niz konzultacija postići konsenzus (ili 'dogovor') sa Sjedinjenim Državama (...) kako bi se spriječila svaka eskalacija i produbljivanje sukoba", rekao je, a prenijela je kineska službena agencija Xinhua.

Trump sklon "velikom dogovoru"

Dok traju pregovori, u utorak se carine trebaju povećati s 25 na 30 posto za kinesku robu vrijednu 250 milijarda dolara.

Peking zasad pristaje na neke ustupke kao što je kupnja američkih poljoprivrednih proizvoda, što je potaknulo glasine o djelomičnom dogovoru koje je Trump, čini se, u ponedjeljak odbacio rekavši da je skloniji "velikom dogovoru".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara