Trump se sastaje s vodećim savjetnicima radi sporazuma s talibanima

Trump se sastaje s vodećim savjetnicima radi sporazuma s talibanima
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump danas bi se trebao sastati s vodećim savjetnicima za nacionalnu sigurnost s ciljem analize mirovnog sporazuma s talibanima. Tim sporazumom trebao bi biti završen najdulji rat u američkoj povijesti, no kritičari tvrde da je riječ o američkoj predaji i izdaji njenih saveznika u Afganistanu.

Trump bi se trebao sastati s državnim tajnikom Mikeom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, a očekuje se da će prisutni biti i ministar obrane Mark Esper i vrhovni vojni zapovjednik Joseph Dunford, javlja CNN

Glavna tema sastanka bit će Afganistan i plan za okončanje rata u Afganistanu koji je iznio talibanski pregovarač Zalmay Khalalizad. 

Mirovni sporazum uključuje službeno smanjivanje broja američkih vojnika u toj državi s 15.000 na 8.000 ili 9.000, kao i obvezu talibana da se pridruže borbi protiv terorizma u Afganistanu.

Propust 

Iako je primirje između SAD-a i talibana sastavni dio sporazuma, ono istodobno ne jamči prestanak napada te skupine na afganistanske civile ili vojsku. 

Taliban ne priznaje afganistansku vladu te ona nije uključena u mirovne pregovore. 

Inzistiranje talibana da mir sklope samo s Amerikancima do sada se pokazivalo velikom preprekom jer se vlada SAD-a kroz bilateralni sporazum obvezala pomagati svojim saveznicima u Afganistanu. 

To bi pak moglo dovesti do situacije u kojoj bi se sukob nastavio bez značajne uloge Amerikanaca te bi talibani bili u prednosti naspram vojske odane vladi u Kabulu. 

Jedan izvor govori da će sporazum omogućiti američkoj vojsci odlazak iz Afganistana bez većeg broja žrtava, dok drugi tvrdi da je dio plana kako izvući SAD iz daljnjih operacija. 

Novinar i član Udruge za obranu demokracija Bill Reggio tvrdi da bi plan bio ravan izdaji u slučaju da bude izvršen kako je i osmišljen. 

"Vlada SAD-a je ovime izdala afganistanski narod, vladu i vojsku. Kakvo god rješenje u borbi protiv terorizma nudili talibani, sve je jedna velika laž", rekao je Reggio. 

Sukob, koji se s vremenom pretvorio u najdulji rat koji su Amerikanci ikad vodili, trenutno je u fazi u kojoj nijedna strana ne može odnijeti pobjedu, a broj vojnih i civilnih žrtava raste.

Talibani unatoč pregovorima nisu smanjili intenzitet svojih napada te se procjenjuje da su u srpnju bili odgovorni za smrt ili ranjavanje više od 1.500 civila. Broj civilnih žrtava u 2018. bio je veći od 4.000, što je najviše u 17 godina rata. 

Protivljenje 

Određeni zastupnici u Kongresu izjavili su da bi povlačenje američke vojske iz Afganistana u trenutnoj fazi rata bilo jako opasan, štoviše smrtonosan potez.

"SAD ne smije stavljati našu sigurnost u ruke talibana ni prihvatiti sporazum koji omogućuje napade Al-Kaide i ISIL-a u budućnosti. Svaki ustupak označio bi predaju onima koji su ubili 3.000 Amerikanaca 11. rujna 2001.", napisala je na Twitteru republikanka Liz Cheney. 

Umirovljeni general David Petraeus u izjavi za Wall Street Journal je rekao da bi "američko povlačenje značilo ponovni početak građanskog rata i novo utočište za teroriste". 

Uvjetovani sporazum 

Državni tajnik Mike Pompeo je tijekom posjeta Afganistanu prošlog mjeseca izjavio da je SAD "spreman ubrzati nastojanja da se okonča rat, iako se za sklapanje primirja moraju zadovoljiti određeni uvjeti". 

To je rekao unatoč obećanju da "će svi američki vojnici biti povučeni iz zemlje do 2020." 

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani komentirao je isključivanje svoje vlade iz pregovora: "Naša budućnost ne može se dogovarati drugdje, u glavnim gradovima naših prijatelja ili susjeda. O sudbini Afganistana odlučuje se u Afganistanu."

Dan neovisnosti

Predstavnik talibana Khalilzad trebao bi doputovati na potpisivanje sporazuma u Dohu 19. kolovoza, datum koji se poklapa s Danom neovisnosti u Afganistanu. 

Na isti dan vlada SAD-a namjerava poslati jednog od visokih dužnosnika u Afganistan, što CNN smatra važnim elementom koreografije kako bi se ostavio dojam da SAD ne okreće leđa svojim saveznicima u Afganistanu. 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara