Trump: Sigurnosna zona u Siriji je veliki uspjeh

Trump: Sigurnosna zona u Siriji je veliki uspjeh
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump nazvao je uspostavu sigurnosne zone u Siriji "velikim uspjehom", najavivši da će oko podneva po mjesnom vremenu dati o tome izjavu u Bijeloj kući. 

"Velik uspjeh na tursko-sirijskoj granici. Zona sigurnosti je uspostavljena!" napisao je danas na Twitteru američki milijarder.

"Prekid vatre se poštuje, borbe su završene. Kurdi su sigurni i jako dobro su s nama surađivali. Zarobljenici ISIL-a su na sigurnom", dodao je američki predsjednik koji će izjavu dati u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Putin i Erdogan sklopili dogovor

Turska je sinoć objavila da neće nastaviti vojnu ofenzivu na kurdske snage na sjeveru Sirije jer su se potonji povukli iz pograničnog područja.

Putin i Erdogan, glavni sudionici sirijskog sukoba, dogovorili su se pak o zajedničkom nadzoru nad većim dijelom te zone.

Turska ofenziva je počela nakon američke najave o vojnom povlačenju sa sjeveroistoka Sirije, što su mnogi demokratski, ali i republikanski zastupnici ocijenili kao ostavljanje Kurda, saveznika Washingtona u borbi s ISIL-om, na cjedilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara