Trump stavio kinesku tvrtku na crnu listu zbog kupnje ruskog oružja

Trump stavio kinesku tvrtku na crnu listu zbog kupnje ruskog oružja
Foto: EPA

SJEDINJENE Države objavile su da su prvi put proglasile sankcije protiv nekog stranog entiteta zbog kupovine ruskog oružja, a riječ je o tvrtki kineske vojske koja je kupila ruske lovce bombardere i rakete zemlja-zrak.

Washington je također stavio 33 osobe i entiteta iz vojnog i obavještajnog sektora ruske vlade na svoj popis pojedinaca i entiteta s kojima je zabranjena svaka transakcija u naoružanju pod kaznom američkih sankcija, objavili su dužnosnici Trumpove administracije.

Oni su dodani na popis s početnih 39 imena, a sada su na crnoj listi ukupno 72 osobe i entiteta, među kojima velike ruske tvrtke koje se bave naoružanjem.

Sankcije se nalaze među mjerama koje su poduzete u sklopu zakona koji je prošle godine usvojio američki kongres za kažnjavanje zlonamjernih ruskih aktivnosti, među kojima je uplitanje Rusije u američke izbore i njezini potezi u Ukrajini.

"To je važna etapa", rekao je jedan američki dužnosnik.

Taj zakon je usvojila velika većina parlamentaraca oba tabora, ali ga je nevoljko ratificirao predsjednik Donald Trump koji se želi približiti Rusiji Vladimira Putina, kako je obećao tijekom izborne kampanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara