Trump tvrdi da masakr u Teksasu nema veze s kontrolom oružja: "Napadač je poremećen"

Trump tvrdi da masakr u Teksasu nema veze s kontrolom oružja: "Napadač je poremećen"
Screenshot: YouTube
 
AMERIČKI predsjednik Donald Trump izjavio je da masovna pucnjava u Teksasu "nema veze s kontrolom oružja" u SAD-u.
 
Devin Patrick Kelley (26), bivši američki vojnik nečasno otpušten iz zračnih snaga, ušao je u crkvu u Sutherland Springsu i ubio najmanje 27 ljudi, a najmlađa žrtva imala je samo pet godina. Nakon napada, na njega je krenuo stanovnik s pištoljem, a Kelley je kasnije pronađen mrtav u svom automobilu oko 13 kilometara od crkve. Još nije jasno je li ga muškarac upucao ili je počinio samoubojstvo.
 
"U našoj državi imamo mnogo problema sa psihičkim zdravljem"
 
Donald Trump je u Tokiju održao konferenciju za novinare na kojoj je izjavio da je napadač bio "vrlo poremećena osoba s mnogo problema".
 
"U našoj državi imamo mnogo problema sa psihičkim zdravljem, kao i u drugim državama. Ali ova situacija nema veze s kontrolom oružja. Srećom, netko drugi je imao pištolj i zapucao u suprotnom smjeru", rekao je Trump.
 
Vlasti još uvijek istražuju slučaj i nisu ustanovile Kelleyjev motiv ni objavile ikakve detalje o njegovom psihičkom zdravlju.
 
Moćni oružani lobi onemogućava promjene zakona 
 
Nakon nedavne masovne pucnjave u Las Vegasu, u kojoj je Stephen Paddock ubio 58 ljudi, demokrati su ponovno zatražili uvođenje strožih zakona o oružju u SAD kojima bi povećali provjere potencijalnih kupaca prije nego što dođu do oružja. Međutim, Bijela kuća je odbacila te zahtjeve kao "preuranjene".
 
U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33 000 ljudi, među kojima 22 000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja povede se nakon svake veće pucnjave.
 
Unatoč tomu, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA). 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara