Trump: Uvijek ćemo biti prisutni u Afganistanu

Trump: Uvijek ćemo biti prisutni u Afganistanu
Foto: EPA

SJEDINJENE Države će zadržati 8.600 vojnika u Afganistanu pošto potpišu ugovor o kojemu trenutačno pregovaraju s talibanima i kojim žele zaustaviti osamnaestogodišnji rat, rekao je u četvrtak Donald Trump.

"Smanjit ćemo broj vojnika na 8.600 i zatim ćemo vidjeti što dalje", rekao je američki predsjednik u razgovoru za radio Fox News. "Uvijek ćemo biti prisutni" u Afganistanu, dodao je.

Između 13.000 i 14.000 američkih vojnika trenutačno je raspoređeno u toj zemlji u kojoj je SAD intervenirao 2001. kako bi uništio džihadističku mrežu Al Kaidu odgovornu za napade 11. rujna i srušio tadašnju talibansku vlast u Kabulu.

Talibani od tada nisu prestajali s pobunom, a američke snage su na vrhuncu sukoba 2011. imale 98.000 vojnika.

Republikanski predsjednik je usto upozorio da će Washington u slučaju novog napada koji bi se eventualno planirao u Afganistanu protiv SAD-a vratiti sa snagama "većim no ikad".

SAD već godinu dana u Dohi, u Kataru, vodi izravne pregovore s talibanima koji su ušli u završnu fazu.

Glavna tema pregovora je veće ili manje vojno povlačenje Amerikanaca popraćeno vremenskim planom, u zamjenu za obećanje pobunjenika da Al Kaida i druge "terorističke" skupine neće više djelovati na teritoriju koji oni kontroliraju.

Američki predsjednik je istaknuo da povlačenje neće biti posvemašnje, nego će zadržati snage kadre da pružaju "važne obavještajne podatke". "Moramo i ubuduće biti prisutni", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara