Trump: Vidim sjajan potencijal u Sjevernoj Koreji

Trump:  Vidim sjajan potencijal u Sjevernoj Koreji
Foto: Hina

AMERIČKI i sjevernokorejski dužnosnici sastali su se u selu na granici između Sjeverne i Južne Koreje u sklopu priprema važnog, dramom obavijenog summita koji po riječima američkog predsjednika Donalda Trumpa donosi "sjajan potencijal" za Sjevernu Koreju.

"Uistinu vjerujem da Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal i da će jednoga dana biti velika ekonomska i financijska nacija", napisao je Trump na Twitteru.

"Kim Jong-un slaže se sa mnom u tome. To će se potvrditi!" poručio je američki predsjednik, potvrđujući da je američki tim "stigao u Sjevernu Koreju kako bi pripremio njegov sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim liderom Kimom.

Trumpove su optimistične riječi bile u grubom kontrastu s onima izrečenima prije samo tri dana, kada je otkazao planirani summit zbog "otvorenog neprijateljstva" Pjongjanga. Čini se da su u međuvremenu diplomati imali pune ruke posla i da su - dobrim dijelom pod dirigentskom palicom Južne Koreje - uspjeli popraviti stvari i ponovno pokrenuti pripreme za sastanak.

Neočekivani sastanak

Sjevernokorejski lider i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in neočekivano su se u subotu sastali u selu Panmunjom, u demilitariziranoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje, kako bi pokušali spasiti summit zakazan za 12. lipnja u Singapuru.

Glasnogovornica američkog Ministarstva vanjskih poslova Heather Nauert objavila je, pak, najavljujući razgovore koji su na nižim razinama održani u nedjelju: "I dalje se pripremamo za sastanak predsjednika (Trumpa) i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una."

Washington Post izvijestio je da je američko izaslanstvo na sastanku u Panmunjomu predvodio Sung Kim, bivši američki veleposlanik u Južnoj Koreji i nekadašnji pregovarač koji je s Pjongjangom razgovarao o nuklearnim pitanjima. Američka se strana također sastala sa zamjenikom sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choeom Sun Huijem.

Sjedinjene Države trenutno nemaju veleposlanika u Južnoj Koreji, a spremaju se uhvatiti u koštac s jednim od najosjetljivijih diplomatskih izazova u više godina.

Trenutno je teško reći kako će Trump i Kim premostiti naizgled ogromne razlike u očekivanjima koja je potaknuo povijesni sastanak. Analitičari su u nedjelju bili uvjereni da će on zaista biti održan.

Vidni napredak u razgovorima koji su često prekidani i potom nastavljani nadovezao se na nekoliko napetih i burnih dana rizičnih diplomatskih poteza.

Tako je američki predsjednik 24 sata nakon otkazivanja sastanka naglo okrenuo ploču, izjavivši da bi on ipak mogao biti održan s obzirom na produktivne razgovore sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

"Stvari se baš lijepo razvijaju", kazao je američki predsjednik u nedjelju u Bijeloj kući. "I dalje važi dogovor da se sastanemo 12. lipnja u Singapuru. U tome se ništa nije promijenilo."

Izbjegavanje sukoba

Trumpova naprasna odluka o odustajanju od povijesnog sastanka bila je zatekla Južnu Koreju i njezina predsjednika koji su posredovali u nevjerojatnom detantu između Washingtona i Pyongyanga kako bi se izbjegao strašan sukob.

Trump je, pak, paralelno odluci o odustajanju od sastanka, uputio pismo sjevernokorejskom čelniku u kojem su oštre riječi stajale uz bok s gotovo preklinjanjem da se obnove pripreme za sastanak. Neki su se kritičari narugali tonu pisma, ali on je možda ipak polučio željeni učinak.

James Clapper, direktor američke obavještajne službe za mandata predsjednika Baracka Obame, izjavio je za CNN: "Podupirem pismo koje je poslao predsjednik Trump... Na neki je način Kim Jong-un možda u našem jako nekonvencionalnom predsjedniku dobio nekog sebi ravnog."

Victor Cha, glavni savjetnik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha za Sjevernu Koreju, a u kratkom periodu očekivalo se i da će biti Trumpov izabranik za veleposlanika u Južnoj Koreji, izjavio je u nedjelju kako je sada siguran da će summit biti održan.

"Summit će se održati" unatoč neuobičajeno ubrzanom tempu diplomacije i nizu zaokreta, drži Cha.

I Moonov i Trumpov kabinet silno žele taj sastanak, kazao je on, "i Kim kaže da ga želi, što znači da će on biti održan", zaključuje.

Još uvijek postoji velik jaz između onoga što dvije strane njime žele postići.

Tako Washington želi da se Sjeverna Koreja u kratkom roku odrekne kompletnog arsenala nuklearnog oružja, što bi trebalo moći i provjeriti.

Pjongjang, pak, ima drugačije viđenje denuklearizacije, strahujući i dalje da će zemlja i njezin čelnik - odreknu li se tog instrumenta odvraćanja prijetnji - biti ranjivi, posebno ako Sjedinjene Države zadrže u Južnoj Koreji jak vojni kontingent.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara