Trump vojsci Venezuele: Ako nastavite podržavati Madura, sve ćete izgubiti

Trump vojsci Venezuele: Ako nastavite podržavati Madura, sve ćete izgubiti
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u govoru u ponedjeljak poručit će vojnim čelnicima Venezuele da trebaju "djelovati prema demokraciji" ili riskiraju izgubiti sve što imaju.

"Sjedinjene Države znaju gdje vojni zapovjednici i njihove obitelji kriju novac po svijetu", otkrila je Bijela kuća u najavi Trumpovog obraćanja. 

Bijela kuća je objavila točke iz govora koji će američki čelnik dati kasnije tijekom dana u Miamiju. Trump će kazati i kako vojska Venezuele treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u državu. 

Na Međunarodnom sveučilištu Florida iskazat će snažnu podršku predsjedniku Nacionalne skupštine Juanu Guaidóu kojeg SAD priznaje kao legitimnog predsjednika Venezuele. 

"Vojska ima jasan izbor"

Bijela kuća je objavila i kako je trenutni put Venezuele prema demokraciji nepovratan i da "vojni zapovjednici imaju jasan izbor - djelovati prema demokraciji za njihovu i budućnost njihovih obitelji, ili izgubiti sve što imaju". 

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, za kojeg Washington želi da odstupi s te dužnosti, odbija omogućiti pristup humanitarnoj pomoći koja se gomila u Cucuti, kolumbijskom gradu na granici dviju država. 

Guaidó je najavio kako će u ponedjeljak objaviti da planira uvesti humanitarnu pomoć iz Kolumbije, Brazila i Curacaa, usprkos Madurovom protivljenju. 

"Vojne i sigurnosne snage trebaju poslušati predsjednika Guaidóa i omogućiti pristup humanitarnoj pomoći", reći će Trump. 

Dodat će kako Venezuela ne smije biti "marionetska država" Kube i da će mirna tranzicija u demokraciju u Caracasu pomoći jačanju demokracije i u Nikaragvi i na Kubi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara