Trump zaprijetio Kimu nakon otkazivanja sastanka: Naša vojska je spremna

Trump zaprijetio Kimu nakon otkazivanja sastanka: Naša vojska je spremna

Screenshot: CBS

DONALD Trump danas je objavio da otkazuje najavljeni sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, koji se trebao održati 12. lipnja u Singapuru.
 
 
Ubrzo se obratio novinarima u Bijeloj kući.
 
"Nema razloga za brigu"
 
Otkrio je da je razgovarao s dužnosnicima u Južnoj Koreji i Japanu, koji su mu rekli da su Sjevernokorejci spremni na "glupo i bezobzirno" djelovanje kao odgovor na otkazivanje sastanka.
 
Trump je naglasio da je razgovarao i sa svojim ministrom obrane Jimom Mattisom te zemljama članicama NATO-a i rekao da su spremni reagirati ako će se Sjeverna Koreja "ponašati glupo". Ipak, ostavio je otvorenom mogućnost da se otkazani sastanak održi.
 
"Nitko ne treba biti zabrinut, još stignemo sve napraviti", rekao je američki predsjednik.
 
"Mi znamo što ih je nagnalo na najnoviju reakciju"
 
"Stvarno vjerujem da Kim želi raditi ono što smatra da je u redu. Dijalog je do nedavno bio jako dobar, a mi znamo što je potaknulo Sjevernu Koreju na njihovu najnoviju reakciju punu bijesa i otvorenog neprijateljstva, no zasad to nećemo otkriti. Samo znajte da smo spremni više nego ikad prije i da je naša vojska spremna bude li potrebe", ustrajno je zaključio Trump u obraćanju novinarima.
 
"Nadam se da će Kim Jong-un u konačnici učiniti ono što je ispravno - ne samo za sebe, već i za svoje ljude koji žive u nepotrebnoj patnji", dodao je Trump.
 
"Molim se Bogu da nikad nećemo morati upotrijebiti svoje moćne nuklearne kapacitete"
 
Podsjetimo, američki predsjednik je u pismu poslanom Kimu napisao:
 
"Vi govorite o vašim nuklearnim kapacitetima, ali naši su tako golemi i moćni da se molim Bogu da ih nikad nećemo morati upotrijebiti".
 
"Ako se predomislite u vezi ovog važnog summita, slobodno mi pišite ili me nazovite. Svijet, a naročito Sjeverna Koreja, izgubio je veliku priliku za dugotrajni mir i veliki prosperitet i bogatstvo. Ta propuštena prilika je zaista tužan trenutak u povijesti", zaključio je Trump u pismu Kim Jong-unu.
 
Čelnici razočarani i zabrinuti otkazivanjem sastanka
 
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izrazio je duboko žaljenje zbog Trumpove odluke o odgodi sastanka.
 
"Vrlo sam zbunjen i žalosno je što sastanak između Sjeverne Koreje i SAD-a neće biti održan 12. lipnja, za kada je bio zakazan", kazao je Moon.
 
Velika Britanija također je izrazila razočaranje odgodom planiranog susreta između Trumpa i Kim Jong-una.
 
"Razočarani smo što neće doći do tog susreta koji je bio planiran. Želimo vidjeti sporazum koji će omogućiti potpuno nepovratnu i provjerljivu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i nastavit ćemo na tome raditi s našim partnerima", kazala je glasnogovornica premijerke Therese May.
 
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost odgodom sastanka i pozvao strane na nastavak dijaloga.
 
"Duboko sam zabrinut odgodom planiranog sastanka u Singapuru između predsjednika SAD-a i vođe DNR Koreje", kazao je Guterres u Ženevi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara