Trump zaprijetio zemljama koje malo ulažu u NATO

Trump zaprijetio zemljama koje malo ulažu u NATO
Foto: Epa

PREDSJEDNIK Donald Trump rekao je danas kako bi Sjedinjene Države mogle izvršiti trgovinski pritisak na zemlje koje ne pridonose dovoljno NATO-u.

Trump, koji je upravo doputovao iz Londona sa summita Sjevernoatlantskog saveza, nastoji izvršiti pritisak na zemlje članice da više pridonesu toj organizaciji.

”Žele američku zaštitu, a ne daju novac”

Američki je predsjednik rekao kako se mnogo zemalja približava cilju od 2 posto bruto domaćeg proizvoda kao doprinos NATO-u.

"Mnogo zemalja su blizu i sve su bliže, a neke stvarno nisu ni blizu i mi bismo mogli učiniti nešto povezano s trgovinom. Nije pošteno da oni dobivaju američku zaštitu, a ne daju svoj novac", rekao je.

Trump smatra da je NATO u vrlo dobrom stanju

Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron su se sporili oko budućnosti NATO-a u utorak pred summit u srijedu čiji je cilj bio proslaviti 70. obljetnicu tog vojnog saveza Zapada.

U oštroj razmjeni riječi koja ističe nesuglasice u transatlantskom savezu kojega mnogi slave kao najuspješniji vojni ugovor u povijesti, Trump je zatražio da Europa više plaća za svoju zajedničku obranu i učini ustupke američkim interesima u trgovini.

On je isto tako danas govorio pozitivno o Savezu rekavši kako su njegovi sastanci protekli dobro te da je "NATO u vrlo, vrlo dobrom stanju, a da su odnosi s drugim zemljama doista izvanredni". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara