Trump želi povući američku vojsku iz Njemačke: "Uplaćuju premalo u NATO"

Trump želi povući američku vojsku iz Njemačke: "Uplaćuju premalo u NATO"
Foto: Epa

GRADONAČELNIK bavarskog gradića u kojem se nalazi jedno od najvećih uporišta američke vojske u Europi, Grafenwoehra, Edgar Knobloch danas je izjavio da ne vjeruje da će američki predsjednik Donald Trump ostvariti svoje prijetnje i povući američke vojnike iz Njemačke.

"Ovdje nitko ne vjeruje u to. Svako malo se pojave ovakve glasine", rekao je Knobloch.

On je naglasio da je u posljednje vrijeme čak i povećan broj vojnika te da su sagrađeni dodatni infrastrukturni projekti poput škola i radionica za održavanje vojne opreme.

Američka baza zapošljava 3000 njemačkih civila

U gradiću koji se nekada nalazio u blizini granice s bivšom Istočnom Njemačkom i njegovoj okolici stacionirano je preko 10.000 američkih vojnika. Američka vojna baza je i najveći poslodavac u regiji, a zapošljava preko 3000 njemačkih civila.

Knobloch je istodobno izrazio zabrinutost zbog uzastopnih prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će, zbog toga što Njemačka po njegovu mišljenju premalo uplaćuje u zajednički NATO-ov proračun, povući postrojbe iz Njemačke i premjestiti ih u Poljsku.

Uoči puta Donalda Trumpa u Europu i posjeta Poljskoj Washington je iznova potvrdio razmišljanja o eventualnom premještanju dijela vojnika iz Njemačke istočnije u Poljsku.

I Poljska kritizira Njemačku

Uoči Trumpovog posjeta Poljskoj, poljski premijer Mateusz Morawiecki se založio za otvaranje američke vojne baze u Poljskoj, ali se usprotivio zatvaranju baza u Njemačkoj.

"Nitko ozbiljno ne razmišlja o značajnom smanjenju postrojbi u Njemačkoj. Nama je potreban Ramstein, ali i baza u Poljskoj", rekao je Morawiecki u razgovoru za medijsku kuću Funke.

On je istodobno kritizirao Njemačku jer ne izdvaja dogovorenih dva posto BDP-a za obranu. Njemačka vlada obvezala se da će već sljedeće godine krenuti s povećanjem svog izdavanja u blagajnu NATO-a.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara