Trumpov čovjek za Saudijsku Arabiju kaže da je IS i dalje velika prijetnja

Trumpov čovjek za Saudijsku Arabiju kaže da je IS i dalje velika prijetnja
Foto: EPA

UMIROVLJENI američki general i kandidat predsjednika Donalda Trumpa za veleposlanika u Saudijskoj Arabiji izjavio je da je Islamska država (IS) "gotovo izbrisana s lica Zemlje", ali i dalje predstavlja "veliku prijetnju" SAD-u i njegovim saveznicima.

Ističući važnost američko-saudijskih odnosa, John Abizaid je ipak rekao da netko mora odgovarati za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Unatoč rastućim napetostima između Washingtona i Rijada, SAD nema veleposlanika u toj zemlji otkako je Trump postao predsjednik u siječnju 2017.

"Dugoročno gledajući, potrebni su nam snažni i zreli odnosi sa Saudijskom Arabijom", rekao je Abizaid na saslušanju u Senatu. "U našem je interesu da odnosi budu čvrsti", dodao je.

Sankcije protiv 17 saudijskih dužnosnika

SAD je uveo sankcije protiv 17 saudijskih dužnosnika, uključujući i Saud al-Qahtanija, bivšeg savjetnika prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji je navodno sudjelovao u planiranju i likvidaciji novinara, donedavno desetljećima vrlo bliskog saudijskoj kraljevskoj obitelji.

Trump se suočava s kritikama senatora da je propustio izravno okriviti princa bin Salmana iako američki obavještajci smatraju da jedna takva operacija zahtijeva odobrenje samog princa.

Khashoggi je ubijen prošlog listopada u saudijskom konzulatu u Turskoj. Njegovo je tijelo navodno raskomadano i nikada nije pronađeno.

To je ubojstvo pojačalo nezadovoljstvo Washingtona stanjem ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji te velikim civilnim žrtvama u građanskom ratu u Jemenu gdje se saudijska koalicija bori protiv proiranskih pobunjenih Houthua.

Najmanje dvojica republikanskih senatora su na saslušanju Abizaida nazvala bin Salmana "gangsterom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara