Trumpova kći se ipak neće kandidirati za čelnicu Svjetske banke

Trumpova kći se ipak neće kandidirati za čelnicu Svjetske banke
Foot: Hina/EPA

KĆI američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova savjetnica, Ivanka Trump, pomoći će da Sjedinjene Države izaberu svojeg kandidata za čelno mjesto Svjetske banke, ali ona neće biti jedna od njih, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Čelnik Svjetske banke Jim Yong Kim nenadano je prošli tjedan objavio da odstupa s čela te organizacije, više od tri godine prije nego mu istječe mandat.

Iz Bijele kuće kažu kako Ivankina kandidatura nikada nije razmatrana

Američki ministar financija Steven Mnuchin i šef osoblja Bijele kuće Mick Mulvaney "zatražili su od Ivanke Trump da pomogne u procesu američkog izbora budući da posljednje dvije godine usko surađuje s čelništvom Svjetske banke", rekla je Jessica Ditto, zamjenica direktora komunikacija Bijele kuće.

Ditto je naglasila da su izvješća da se razmatra kandidiranje Ivanke Trump netočna.

Londonski The Financial Times izvijestio je u petak da su i Ivanka Trump i bivša veleposlanica SAD-a pri UN-i Nikki Haley među mogućim kandidatima za Kimovo mjesto.

Ostala imena koja cirkuliraju su čelnik Američke agencije za međunarodni razvoj Mark Green, kao i David Malpass, podtajnik ministarstva financija za međunarodne odnose, piše list.

Svjetska banka Amerikancima, MMF Europljanima

Po nepisanom poslijeratnom dogovoru s Europom, Svjetsku banku vodi Amerikanac a Europljani su zaduženi za Međunarodni monetarni fond.

Međutim, pitanje je hoće li se to i nastaviti budući da Donald Trump pokazuje mali interes za tu organizaciju, ako ne i antagonizam prema njoj.

Zemlje u razvoju također pojačavaju pritisak na tu instituciju da imenuje čelnika iz nekih od tržišta u usponu.

Odbor Svjetske banke objavio je u četvrtak da će početi primati nominacije za novog vođu sljedeći mjesec a da će zamjenu za Kima imenovati do polovice travnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara