Trumpovi skandali ne prestaju: Jesu li ga iz bankrota izvukli ruski oligarsi?

Trumpovi skandali ne prestaju: Jesu li ga iz bankrota izvukli ruski oligarsi?

Foto: Twitter

SKANDAL, koji veže Donalda Trumpa uz navodne kompromitirajuće osobne informacije koje su o njemu prikupili ruski obavještajci, nije kraj muka po američkom novoizabranom predsjedniku.

>>SKANDAL TRESE AMERIKU Rusi imaju eksplozivne informacije o Trumpovom privatnom životu?

Naime, dan prije nego je ova vijest odjeknula, kada je Buzzfeed objavio dosje koji je o Trumpu sastavio anonimni britanski špijun, druga eksplozivna vijest o povezanosti Trumpa i Rusije prošla je "ispod radara".

Rusi ga izvukli iz sedmog bankrota?

Daily Kos je objavio članak u kojem se, u suštini, tvrdi da su Trumpa ruski oligarsi "kupili" tako što su ga izvukli iz bankrota prije desetak godina.

Svoja saznanja Daily Kos temelji na više izvora, prije svega na tvrdnjama Scotta Hortona, odvjetnika za ljudska prava koji je branio Andreja Sakarova i druge disidente iz doba Sovjetskog Saveza. Horton se referira na istragu koju je proveo Financial Times o Trumpovim nekretninskim poslovima tijekom prošlog desetljeća, nakon što je bankrotirao po nevjerojatni sedmi put, zbog čega su ga banke s kojima je dotad poslovao prestale kreditirati.

Evo što Horton zaključuje: "Novac za izgradnju ovih projekata došao je gotovo u potpunosti iz ruskih izvora. Drugim riječima, nakon što mu je biznis propao, Trumpa su spasili i učinili da izgleda kao uspješan biznis kroz infuziju stotina milijuna dolara iz tamnih ruskih izvora. On je bio njihov čovjek."

Američki predsjednik pod potpunom kontrolom Kremlja?

Prema navodima koji na prvi pogled zvuče kao drugorazredni špijunski roman ili teorija zavjere, u priču su uključene tvrtke koje su služile kao paravan ruske vojne obavještajne agencije GRU, milijarderski mafijaši, ogromna mreža propagandnih izvora i američki predsjednički kandidat pod potpunom kontrolom Kremlja. No ova zavjera mogla bi se ispostaviti kao stvarna.

Horton svoju analizu temelji na tri zasebne "duboke reportaže" Financial Timesa. Priča počinje sa Sergejom Millianom, ravnateljem Rusko američke gospodarske komore, koja prema njegovoj tvrdnji "nema ništa s ruskom vladom". Ali kako FT prenosi, prema tvrdnji bivšeg ruskog zastupnika Dume Konstantina Borovoja, radi se o paravanu ruskih obavještajnih službi: "Gospodarska komore su vidljivi dio mreže agenata...Rusija je potrošila goleme količine novca na ovo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Millian je Trumpu organizirao posjet Moskvi 2007., a sastao se s njim i više puta u SAD-u. Millian sam tvrdi da je dogovarao prodaju Trumpovih nekretnina Rusima. "Moglo bi se reći da sam bio njihov ekskluzivni broker. Tada, u 2007/08., tisuće Rusa kupili su stanove u Trumpovim nekretninama u SAD-u", rekao je za agenciju RIA. Kasnije je za ABC izjavio da je Trumpov biznis zaradio "stotine milijuna dolara" kroz poslove s ruskim biznismenima.

Trump "ne zna" tko su vlasnici njegovog glavnog poslovnog partnera

Druga reportaža FT-a otkriva da je Trumpov nekretninski biznis navodno služio za pranje novca, ne samo injekcije kapitala koju je dobio iz Rusije i bivših sovjetskih zemalja, nego i stotina milijuna dolara ilegalno stečenog novca oligarha. Evo kako je to izgledalo u samo jednom slučaju prije tri godine: "Tvrtke su stvorene u travnju 2013. u New Yorku. Tjedan dana kasnije, pokazuju arhivi vlasništva, kupile su za 3.1. milijun $ stanove koji odgovaraju po imenima odgovaraju onimau Trump Soho, 46-katnom luksuznom hotelskom kondominiju u otmjenom dijelu Mahattana, koji je izgrađen 2010."

Nekretnine su pogodne za pranje novca jer su američki zakoni prilično fleksibilni oko utvrđivanja izvora novca. Sam Trump Soho je ustvari u vlasništvu tvrtke Bayrock čiji je Trump partner, a čiji vlasnici su "skriveni interesi iz Rusije i Kazahstana", prema iskazu u tužbi bivšeg financijskog direktora tvrtke Jody Kriss.

Veza između Bayrocka i Trumpa pobliže je obrađena u trećoj reportaži FT-a. Iako je tvrtka smještena u poznatom Trump Toweru, a s Trumpom je surađivala na više poslova u SAD-u, Turskoj, Poljskoj i Ukrajini, Trump tvrdi da "ne zna tko je vlasnik Bayrocka".

Trump organizacija potpuno propala do 2000-ih

Jedna je mogućnost da Trump to zaista nije znao i da ga nije bilo briga. Druga, vjerojatnija, jest da je svjesno surađivao s ruskim oligarsima jer je bio očajan: "Do 2000-tih, (Trump kao) nekretninski mogul i vlasnik kazina s pristupom tržištu kapitala i najvećim bankama New Yorka nije više postojao. Niz korporativnih bankrota ograničio je njegove opcije. Trump je na televiziji glumio tajkuna i licencirao svoje ime biznisima koji su tražili brend, zarađujući proviziju za sve od Trump vodke do Trump sveučilišta."

Drugim riječima, Trump je bio bankrotiran, njegov imidž je bio vrjedniji od njegovog portfelja koji više nije mogao ni založiti, a Organizacija Trump postala je poslovna čahura, idealna kao paravan za masivne kriminalne aktivnosti.

Iz reportaža FT-a i deklasificiranog izvještaja ravnatelja obavještajne zajednice, Horton zaključuje da je Trump "vodio projekte ruku pod ruku s ruskim mafijašima koji su blisko surađivali s Putinovim Kremljom...".

Jedna je mogućnost da je Trump aktivno radio za ruske interese. Druga je da je bio njihov korisni idiot, žmireći na sumnjive transakcije dok god održavaju njegov biznis iznad vode. No kako god bilo, Trump je dobio novce, a Rusi su dobili svog čovjeka.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara