Trumpu je žao što nije sreo Gretu Thunberg, otkrio je što bi joj rekao

Trumpu je žao što nije sreo Gretu Thunberg, otkrio je što bi joj rekao
Foto: EPA

"KLIMATSKA aktivistica Greta Thunberg svoju bi pažnju trebala usmjeriti na zemlje koje stvarno zagađuju okoliš, a ne na Sjedinjene Države", kazao je američki predsjednik Donald Trump na tiskovnoj konferenciji u Davosu. 

"Mislim da bi se Greta trebala početi baviti drugim zemljama", rekao je Trump završavajući svoj boravak na Svjetskom gospodarskom forumu. 

Kazao je kako bi volio da ju je sreo u Davosu. 

"Pobijedila me u časopisu Time", dodao je, referirajući se na to da je Thunberg proglašena osobom 2019. godine. 

Na pitanje jesu li klimatske promjene "prevara", Trump je odgovorio da "neki aspekti jesu". 

Suđenje za opoziv

Američki predsjednik je rekao i kako bi mu draže bilo duže suđenje o opozivu kako bi svi sadašnji i bivši dužnosnici njegove administracije mogli svjedočiti. Međutim, to bi istovremeno bio i rizik po nacionalnu sigurnost.

Na Senatu je da odluči kako će voditi proces, ali on bi kao svjedoke volio vidjeti bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i državnog tajnika Mikea Pompea. 

"Problem s Boltonom je taj što je to i problem nacionalne sigurnosti. On zna neka moja razmišljanja, zna što mislim o svjetskim čelnicima. Što ako otkrije što mislim o nekome od njih, a to nije jako pozitivno?" rekao je Trump, dodavši da je slično s Pompeom.

"Ali prepustit ću to Senatu", zaključio je. 

Senat, u kojem većinu imaju republikanci, u srijedu će saslušati uvodne argumente na suđenju o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, čime će početi šest dana saslušanja o tome treba li Trump odstupiti s dužnosti. 

Nakon što su do ranih sati u srijedu raspravljali o pravilima po kojima će postupak biti vođen, senatori su s 53 glasa za i 47 glasova protiv prihvatili revidirani set procedura koji je predložio čelnik većine u Senatu Mitch McConnell.

U skladu s usvojenim pravilima, za uvodne argumente na raspolaganju je 48 sati. Svaka strana će imati 24 sata tijekom šest dana. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara