Tuđmanovi bankari nastavljaju okupaciju Bosne i Hercegovine

"TUĐMANOVI generali iz 'Herceg-Bosne' i bivši šefovi tajnih hrvatskih službi, a sada 'bankari', uopće se ne osvrću na to koliko dugo bošnjačka ekonomija može trpjeti eksploataciju. Haški pritvorenik Jadranko Prlić, general Ljubo Ćesić Rojs, braća Ivica i Milan Lučić, čuvena Udruga "Prsten", itd., nemilosrdno nastavljaju svoj projekt ekonomske okupacije Federacije BiH", piše sarajevski Dnevni avaz u tekstu u sumnjivim poslovima hrvatskih snaga u BiH.

Po pisanju novina, "višemjesečni pokušaji uništenja Razvojne banke FBiH kao konkurencije, putem hrvatskog lobija u Sarajevu trebaju ući u završnu fazu. Ekonomski cilj treba ostati sakriven od Bošnjaka i javnosti, ali je potpuno jasan - u pitanju je samo prošle godine bilo 18 milijuna KM, koliko je Razvojna banka prihodovala na zaradi od kamata".

Stotine milijuna konvertibilnih maraka interesa

Ako se zna da su njene kamate tri, četiri i pet posto te da je spomenuta zarada ostvarena na njima, postaje jasnije da bi "komercijalne banke sa mnogo većim lihvarskim kamatama ostvarile i veću dobit", navodi Dnevni avaz. Ta bi kamata iznosila najmanje 20 milijuna konvertibilnih maraka. "Kada se tome doda period rada na budućih pet ili deset godina, jasno je da su u igri stotine milijuna KM interesa", stoji u tekstu.

Hrvatski bankarski lobi to navodno radi preko kadrova instaliranih u tužiteljskim i policijskim uredima u Sarajevu. Cilj je "montiranim procesima preuzeti ogromnu zaradu Razvojne banke i istovremeno zaplašiti Bošnjake da ne smiju javno govoriti o pljački što se provodi nad njima". Bošnjački tužitelj u Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu samo formalno  vodi istragu o kriminalu u Razvojnoj banci.

Generalski lobi pod kontrolom ima ministarstva financija, tužiteljstvo i policiju

Nedavno obraćanje Kantonalnom tužiteljstvu od strane načelnika Federalne financijske policije Zufera Derviševića bio je početni korak u tom procesu, piše Avaz. Ta je ista Financijska policija "odavno ucijenjena od istog generalskog lobija". Derviševićeva odlična suradnja s ministrom financija FBiH Vjekoslavom Bevandom, "čiji nacionalno-ekonomski posao s generalskim lobijem ima vrlo preciznu povijest" priča je za sebe, tvrdi se u tekstu Avaza.

Generalski bankarski lobi preko svojih medija pokušava ušutkati Avaz i druge Bošnjake koji se žele suprotstaviti toj pljački, a da bi se preko montiranih procesa i lažiranih istraga moglo staviti pod kontrolu Razvojnu banku, navodi se.

"Sva ministarstva financija, pa i ono u FBiH - a Financijska policija je organ Bevandinog resora - drže hrvatski kadrovi. Isto je i s tužiteljsko-policijskim sektorom, te će stoga tek stići puna faktura zbog bošnjačke neravnopravnosti u ovim najvažnijim segmentima društva, zbog čega se prije nekoliko godina s razlogom digla velika prašina", navodi Avaz i najavljuje kako će sljedećih dana u javnost izaći dodatne šokantne informacije o cijelom slučaju.

F.M.
Foto: Dnevni avaz
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara