Tuku roditelje, bake i djedove: Na prisilnom liječenju od alkoholizma čak i 14-godišnji Osječani

Tuku roditelje, bake i djedove: Na prisilnom liječenju od alkoholizma čak i 14-godišnji Osječani

Foto: 123rf

PROBLEM alkoholizma među mladima nešto je na što struka u zadnje vrijeme sve češće upozorava. Dr. Marija Kribl, ravnateljica Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti iz Osijeka, za Glas Slavonije kaže kako se na liječenje od alkoholizma javljaju samo oni koji moraju.

"Dođu samo oni mladi koji su dobili sudsku mjeru obveznog liječenja, i to najčešće zbog obiteljskog nasilja. Imamo nekoliko klijenata koji su dobili takvu mjeru jer su se alkoholizirali i napadali obitelj. Najčešće se tu radi o osobama u dobi od 14, 15 i 16 godina, a žrtve su uglavnom roditelji ili baka i djed. Djeca su u pubertetu i adolescenciji, oni traže svoje mjesto i nekritični su prema sebi, a to djeluje tako da izazivaju nasilje. Napiju se i postanu agresivni, a riječ je o djevojkama i dečkima koji imaju visinu i težinu odraslog čovjeka", ističe dr. Kribl.

Upozorava kako mladi sve više piju i miješaju alkoholna pića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Miješaju sve s pivom i vinom i ispijaju pića dok se ne opiju do nesvijesti. Još je gore što su sada počeli takvi alkoholizirani pušiti osvježivače prostora. Kakav to efekt ima to samo nebo zna. S druge strane alkohol i inače dovodi do pomućenosti svijesti te do ugrožavanja vitalnih životnih funkcija - dodaje dr. Marija Kribl. Kako kaže, mladi koji se opijaju nakon svega imaju i psihičkih problema. A nakon otrježnjenja teško je reći hoće li se stvari vratiti na staro ili će ipak ostaviti neko oštećenje".

Moguća oštećenja u centralnom mozgu

"Velika je vjerojatnost da će opijanje dovesti do nekakvog oštećenja na mozgu jer sva nova neuroznanstvena istraživanja pokazuju da čak i obični potres mozga ostavlja oštećenja bez obzira na to što nismo imali vrtoglavicu, mučninu ili povraćanje. Može se očekivati i da će sam alkohol, ali i u kombinaciji s osvježivačima i drugim drogama, dovesti do oštećenja u centralnom mozgu", dodaje osječka liječnica.

Jelica Klobučar, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb, također tvrdi da se mladi liječe tek ako su prisiljeni.

"Kada policija zatekne alkoholiziranog maloljetnika, odmah nam pošalju prijavu. Kolege koje rade na zaštiti djece i obitelji obvezno obave razgovor s djecom i roditeljima da se vidi je li to bio izoliran slučaj ili se radi o učestalom ponašanju. Djeca se upućuju u savjetovališta kao odgojnu mjeru koju dobivaju od suda ako počine neko prekršajno ili kazneno djelo, drugačije ne. Mladi misle da se bez alkohola ne mogu zabaviti, i to je mišljenje teško iskorijeniti. S druge strane, roditelji često 'štite' djecu, kažu da se opijanje ne događa često. To je posljedica toga što se u društvu odobrava konzumiranje alkohola, što nikako nije dobro", navodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara