"Tunel" povezao London i New York

BRITANSKI umjetnik Paul St. George uspio je napraviti nemoguće i običnim teleskopom smještenim pokraj Temze povezati dva grada koje dijeli Atlantski ocean - London i New York.

Preko teleskopa napravljenog u viktorijanskom stilu 19. stoljeća dužine 11,2 metara i visine 3,3 metra, prolaznici su mogli u realnom vremenu zaviriti u svakodnevicu New Yorka. Zapravo, za vizualni tunel kroz Atlantik zaslužna je širokopojasna mreža s dvije HD kamere koje su bile priključene na obje strane, a tehnički dio obavio je talijanski internet provider Tiscali.

St. George je inspiraciju za projekt pronašao u tipičnoj djetinjastoj maštariji o povezivanju dviju suprotnih strana svijeta kopanjem rupe. "Htjeli smo tunelom povezati dvije strane svijeta, no naravno, nismo toliko ludi da krenemo kopati", izjavio je umjetnik za AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pomoć se obratio britanskoj tvrtki Artichoke, grupi umjetnika koja se oduševila s idejom. "Cijela stvar je u tome da vidite što je u svijetu realno, a što nije. Kad je kod nas noć, kod njih je dan", kazao je osnivač tvrtke Nicky Webb. "Telektroskop", kako ga nazivaju, bit će otvoren za javnost 24 sata na dan, i to na oba kraja, sve do 15. lipnja. Artichoke također preko teleskopa planira organizirati susrete i spajanja prijatelja ili članova obitelji.

J.M.
Foto: Metro

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara