Turci preko noći "osiromašili"

Turci preko noći "osiromašili"
VLADA turskoga premijera Recepa Tayipa Erdogana u sklopu nove politike ekonomskog ozdravljenja izdala je nove novčanice s kojih je izbrisano čak šest nula pa su tako Turci u novu 2005. ušli naglo "osiromašeni".

Među milijunašima i milijarderima koji su preko noći izgubili zvučne bogataške titule, našle su se i stotine tisuća djece kojima je nekoliko milijuna predstavljalo školski džeparac.

Premda se izgled novčanica nije promijenio, novčanica od milijun lira dobila je novu umanjenu oznaku od samo jedne lire, a dosad najveća novčanica od 20 milijuna lira sada vrijedi samo 20 lira. Dakako, riječ je samo o nominalnom, a ne stvarnom padu vrijednosti turske nacionalne monete.

Izdane su i nove novčanice od 50 i 100 lira, čija bi prijašnja vrijednost bila uvećana za šest nula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turci su dobili i već davno zaboravljenu kovanice, kurus, stoti dio lire. Tako sada postoje kovanice od 1, 5, 10, 25, 50 kurusa, a uvedena je i kovanica od 1 lire.

Turci, dakako oni stariji, posljednji put su vidjeli kurus prije više od trideset godina. No, galopirajuća inflacija koja je potom uslijedila dovela je do naglog pada nominalne vrijednosti nacionalne novčanice.

Više od dvadeset godina godišnja inflacijska stopa kretala se na razini od 40 do 100 posto. Da bi se vidjelo koliko je vrijednost lire pala, dovoljno je podsjetiti da je njezina vrijednost 1926. bila čak 3,5 puta veća od tadašnjeg iznimno snažnog dolara.

Vlada premijera Erdogana uspjela je za samo dvije godine dovesti godišnju inflaciju na razinu od 10 posto (u 2004.). U 2005. računa se njezino daljnje smanjenje na samo 3 do 5 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara