Turska će tražiti glasovanje o raspoređivanju američkih vojnika

TURSKA je objavila da će tražiti od parlamenta glasovanje o prijedlogu da se odobri američki zahtjev za uspostavljanjem sjeverne bojišnice na njezinom teritoriju, ali je dodala da se razgovori s Washingtonom o tome nastavljaju.

Službena će Ankara iznijeti prijedlog kojim bi se dopustilo desecima tisuća američkih vojnika da napadnu Irak s njezinog teritorija te prelijetanja njezinog zračnog prostora u srijedu čim razgovori o tom pitanju sa SAD-om dođu do zadovoljavajućeg zaključka, izjavio je glasnogovornik turske vlade.

Turski je parlament početkom ožujka odbacio prijedlog o tome da se odobri raspoređivanje 62.000 američkih vojnika na turskom teritoriju.

Američki državni tajnik Colin Powell je u utorak izjavio da je Washington tražio od Turske da mu dopusti barem prelijetanja preko njezinog teritorija u napadima na Irak te je dodao da je moguća i financijska pomoć ako službena Ankara pristane na to.

U Pentagonu je u utorak američki ministar obrane Donald Rumsfeld razgovarao sa svojim turskim kolegom Vecdijem Gonulom, a tema razgovora bilo je i pitanje raspoređivanja američkih vojnika na turskom teritoriju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara