Turska napala SAD zbog ubojstva novinara, kažu da popuštaju Saudijskoj Arabiji

Turska napala SAD zbog ubojstva novinara, kažu da popuštaju Saudijskoj Arabiji
Foto: Hina/ EPA

TURSKA je optužila SAD da je u slučaju ubojstva Jamala Khashoggija, saudijskog novinara i nekadašnjeg neslužbenog glasnogovornika saudijske kraljevske obitelji, zažmirila na jedno oko, nazvavši komentare predsjednika Donalda Trumpa "smiješnim".

Iako je dopustio mogućnost da je saudijski princ i nasljednik krune Mohamed bin Salman možda znao da postoji plan Khashoggijevog ubojstva, Trump je u utorak poručio da SAD i dalje ostaje "pouzdan partner" Saudijske Arabije, navodeći više razloga za strateško partnerstvo: borbu protiv rasta moći Irana na Bliskom istoku, suzbijanje "radikalnog islamskog terorizma", kupnju američkog oružja i stabilnost cijena nafte koje je Rijad najveći svjetski izvoznik.

Numan Kurtulmus, zamjenik stranke Pravde i razvoja predsjednika Tayyipa Erdogana, kazao je da je "jučerašnja Trumpova izjava smiješna".

"Za obavještajnu agenciju poput CIA-e, koja zna i boju dlake mačke koja se šeće u vrtu saudijskog konzulata, nije moguće da ne zna tko je izdao naredbu za ubojstvo", kazao je Kurtulmus.

Ankara od početka tvrdi da je naredba došla iz vrha vlasti

Od Khashoggijevog ubojstva prošli mjesec u Istanbulu, Ankara opetovano tvrdi da je naredba došla iz "najviših krugova" saudijske vlade, no ne optužuje direktno princa Muhameda, kojem su mediji dali nadimak MBS.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je kazao Washingtonu da Ankara nije zadovoljna razinom suradnje sa saudijskim vlastima o tom slučaju te da će možda zatražiti službenu istragu UN-a.

Šezdesetogodišnji Khashoggi, koji je zadnjih godinu dana radio kao kolumnist Washington Posta, bio je glasni kritičar svoje vlade od kada je zemlju napustio krajem 2017. No, njegova karijera pokazuje da je prije toga bio vrlo blizak dvoru i saudijskim obavještajnim krugovima, da je simpatizirao radikalno Muslimansko bratstvo, čiji je ogranak osnovao prošle godine, te palestinski Hamas, podržavajući njihovu izrazito antisemitsku politiku i vjeru u uništenje Izraela.

Salah, Khashoggijev sin, napustio je Saudijsku Arabiju s obitelji 25. listopada, pošto im je ukinuta zabrana izlaska iz zemlje.

Human Rights Watch (HRW) je tada objavio da su se Salah i njegova obitelj uputili u Washington DC. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara