Turska nastavlja istraživanje nafte kod Cipra iako joj EU uvodi sankcije

Turska nastavlja istraživanje nafte kod Cipra iako joj EU uvodi sankcije
Foto: EPA

TURSKA je u utorak poručila da kaznene mjere Europske unije "ni na koji način neće utjecati" na bušenja u potrazi za plinom u istočnom Sredozemlju, u blizini Cipra, te da u to područje šalje i četvrti brod.

Otkriće velikih rezervi plina u istočnom Sredozemlju potaknulo je grozničavu utrku za eksploatacijom energenata skrivenih u podmorju, ali i spor između Turske i Cipra, članice Europske unije koja također namjerava intenzivirati aktivnosti bušenja.

Na lipanjskom summitu u Bruxellesu čelnici vlada i država članica EU-a izrazili su "nezadovoljstvo činjenicom da Turska još nije odgovorila na opetovane pozive EU-a da obustavi takve aktivnosti".

Turski ministar vanjskih poslova danas je kazao da ponašanje europskog bloka "pokazuje koliko predrasuda i pristranosti EU gaji u vezi Cipra jer uopće ne spominje ciparske Turke koji imaju jednaka prava na prirodne resurse tog otoka".

Ministri vanjskih poslova EU-a odobrili mjere protiv Turske

Smatrajući turske aktivnosti vezane uz bušenje podmorja "ilegalnim", ministri vanjskih poslova članica EU-a su u ponedjeljak odobrili mjere protiv Turske, uključujući i odgodu pregovora o sporazumu o zrakoplovstvu, smanjenje novca iz europskih pristupnih fondova i ograničavanje pristupa kreditima Europske investicijske banke.

"Imamo tamo tri broda. Uz božju pomoć, poslat ćemo i četvrti brod što je prije moguće", rekao je Mevlut Cavusoglu.

Ankara tvrdi da su njeni potezi u skladu s međunarodnim zakonima

Nikozija je zatražila od EU-a da nešto poduzme nakon što je Turska bila uputila dva broda, Fatih i Yavuz, u istočni dio Sredozemnog mora, u područje koje Cipar smatra dijelom svoje isključive ekonomske zone.

Ankara tvrdi da su njezini potezi u skladu s međunarodnim zakonima i da se bušenje provodi u turskom kontinentalnom pojasu.

Otkriće plinskih i naftnih rezervi u regiji spojilo je Grčku, Cipar i Izrael. Te tri zemlje dobile su i potporu Sjedinjenih Američkih Država za projekt EastMed, izgradnju plinovoda namijenjenog transportu plinskih rezervi s Cipra preko Grčke u druge države Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara