Turska odbacila kritike na ofenzivu u Siriji, kažu da EU štiti teroriste

Turska odbacila kritike na ofenzivu u Siriji, kažu da EU štiti teroriste
Foto: EPA

TURSKA je odlučno odbacila kritike Europske unije na njezinu ofenzivu u Siriji protiv kurdske milicije i u tome vidi "zaštitu terorista".

"Neprihvatljiva je činjenica da EU usvaja pristup zaštite terorističkih elemenata", navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, dodavši da "osuđuje i odbacuje kritike".

"Zbog tog nezakonitog i pristranog stava, ozbiljno ćemo razmotriti našu suradnju s EU-om u nekim područjima", dodali su. 

"Teško kompromitira stabilnost i suradnju"

Nakon sastanka u Luksemburgu, ministri vanjskih poslova zemalja EU-a usvojili su deklaraciju kojom osuđuju jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji te su pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.

"EU osuđuje vojnu akciju Turske kojom teško kompromitira stabilnost i suradnju u regiji", navodi se u deklaraciji ministara.

Turska je prošlog tjedna pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije na YPG , skupinu koju podržavaju zapadne zemlje zbog njezine uloge u borbi protiv džihadista Islamske države (IS) koju Ankara smatra terorističkom.

U priopćenju, tursko ministarstvo vanjskih poslova je također ocijenilo "apsolutno neprihvatljivim" da bušenja koja izvodi Ankara u moru kod Cipra EU ocjenjuje nezakonitim.

Otkrića velikih nalazišta ugljikovodika posljednjih godina u moru kod Cipra pojačala su apetite zemalja istočnog Sredozemlja i izazvala velike napetosti.

Cipar je podijeljen na Republiku Cipar, članicu Europske unije koja ima ovlasti nad dvije trećine otoka na kojem žive ciparski Grci.

Na sjeveru se nalazi samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar, u kojoj žive ciparski Turci. Nju je priznala Ankara, ali ne i međunarodna zajednica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara