Turska priznala da su njezini F-16 letjeli blizu grčkog Boeinga

TURSKA je vojska priznala u utorak da su njezini borbeni zrakoplovi letjeli blizu grčkog putničkog zrakoplova, ali tvrdi da nisu prekršili međunarodni zakon.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su dva turska borbena zrakoplova izazvala uključivanje alarma za izbjegavanje nesreće na Boeingu 717 Olympic Airwaysa jer su letjeli unutar radijusa od 10 milja (16 kilometara) od putničkog zrakoplova u ponedjeljak.

Zrakoplov, koji je poletio iz Atene, kasnije je sigurno sletio u Istanbulu.

Turska je vojska priznala da su njezini zrakoplovi F-16 letjeli u blizini putničkog zrakoplova, ali tvrdi da ga nisu ugrozili.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako tvrdi da, prema međunarodnim pravilima, nije dužna izvijestiti grčke vlasti o tome kada njezini zrakoplovi lete nad Egejskim morem.

"Navodi da su turski zrakoplovi uznemirili civilni zrakoplov nad Egejskim morem... potpuno su netočni i to je provokacija. Prolaz pored civilnog zrakoplova na 10 kilometara (6 milja) nije kršenje pravila niti uznemiravanje", navodi se u priopćenju vojske.

NATO partneri Turska i Grčka već se dugo spore oko zračnog prostora i teritorijalnih prava na Egejskom moru.

Grčka tvrdi da se njezin zračni prostor proteže na 10 milja od obale, dok Turska smatra da se on proteže na samo 6 milja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara