Turska vojska u potrazi za pobunjenim Kurdima ušla na teritorij Iraka

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

TURSKA je vojska, proganjajući skupinu kurdskih pobunjenika, pripadnika Kurdske radničke partije (PKK), prešla iračko-tursku granicu i ušla na teritorij Iraka, gdje je ubila četvoricu Kurda.

Kako su potvrdili turski vojni izvori, tri satnije turskih komandosa i jedna bojna pripadnika specijalnih snaga prodrle su oko tri kilometra duboko u teritorij Iraka, a u sukobu su upotrijebljene i rakete koje su ispaljene na pobunjeničke položaje dublje u iračkom teritoriju.

Akcija je poduzeta nakon što je skupina Kurda napala položaje turske vojske na granici. Sukobi Kurda i službenih turskih vlasti traju već desetljećima, a 1984. godine formirana je Kurdska radnička partija koja oružjem pokušava izboriti nezavisnost jugoistočnog dijela zemlje u kojem Kurdi čine etničku većinu. Ta je organizacija zbog svojeg radikalnog djelovanja zabranjena, a Turska, SAD i Europska unija je drže na popisu terorističkih organizacija.

S druge pak strane, kurdska je manjina u Turskoj desetljećima proganjana i maltretirana, pa u politici službenih turskih vlasti prema Kurdima, koju neki radikalniji politički krugovi i analitičari čak nazivaju genocidnom, treba tražiti uzroke oružane pobune pripadnika PKK. U tim je sukobima do sada poginulo više od 40.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara