Turska zaplijenila snimku intervjua turskog ministra sporta od Deutsche Wellea

Turska zaplijenila snimku intervjua turskog ministra sporta od Deutsche Wellea

Foto: Hina

NJEMAČKA radiotelevizija Deutsche Welle izrazila je žaljenje zbog toga što joj je zaplijenjen intervju s turskim ministrom sporta i mladih Akifom Caoatayem Kilicom, osudivši "novo kršenje slobode govora".

"Mi ovdje trpimo uznemiravanje od strane turskih vlasti. To više nema nikakve veze s vladavinom prava ni s demokracijom", pobunio se glavni direktor Deutsche Wellea Peter Limbourg u napisu objavljenom na mrežnoj stranici radiotelevizijske kuće.

Taj razgovor snimljen u ponedjeljak predvečer odnosio se na niz pitanja "s kojima se ministarstvo prethodno upoznalo", među kojima su bili neuspjeli puč u srpnju, represija nakon toga, sloboda govora i ženska prava, javlja DW.

No njemačka radiotelevizija ističe da je ministar Akif Caoatay Kilic otišao odmah nakon intervjua održanog u Ankari u prostorijama njegova ministarstva a njegov glasnogovornik je rekao novinarima da neće moći objaviti snimku, nakon čega su je zaposlenici ministarstva zaplijenili.

DW koji najavljuje sudsku tužbu, u utorak je više puta telefonski tražio da mu se snimka vrati, ali je ministarstvo sporta to odbilo.

"Intervju nije autoriziran. Postavljana su pitanja koja nisu bila unaprijed poslana", ocijenilo je ministarstvo u priopćenju koje prenosi DW.

No njemačka radiotelevizija smatra da pitanja "nipošto ne trebaju biti" predmet ranijeg dogovora i da za "intervjue nije potrebna autorizacija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara