Tusk: EU će biti spreman ako Velika Britanija odustane od Brexita

Tusk: EU će biti spreman ako Velika Britanija odustane od Brexita
Foto: FaH

PREDSJEDNIK Europskog vijeća, Donald Tusk, rekao je da je Europska unija spremna na scenarij u kojemu Velika Britanija ne izlazi iz Unije. Govoreći u Bruxellesu o današnjim događajima u Westminsteru, Tusk je rekao da je scenarij u kojemu ne dolazi do Brexita i dalje na stolu što se Unije tiče. 

Sporazum koji Theresa May pokušava progurati u parlamentu

Tusk je ovo izjavio uslijed kontroverznog sporazuma koji su postigli pregovarači EU-a i Velike Britanije, a koji Theresa May danas cijeli dan pokušava progurati u parlamentu. 

May je između ostaloga rekla kako je taj sporazum najbolje što se može dogovoriti, ali i kako će se ona za njega boriti. 

Ipak, May je sinoć priznala da postoji mogućnost da do Brexita ne dođe, dok je Tusk danas dodao da je čak i uz sporazum Brexit situacija u kojoj su svi na gubitku te kako se tu zapravo radi samo o kontroliranju štete. 

"Europska unija je spremna za konačni dogovor s Velikom Britanijom u studenom. Osim toga smo spremni i za scenarij u kojemu nećemo postići sporazum prije Brexita, a najbolje smo pripremljeni za scenarij u kojemu do Brexita ne dolazi", poručio je. 

Rekao je kako je jučer pažljivo slušao izjave premijerke May ali i kako on ne dijeli njezin entuzijazam oko Brexita.

"Od samog početka nismo sumnjali da je Brexit situacija u kojoj su svi na gubitku te kako se našim pregovorima samo pokušava smanjiti šteta", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara