Tusk: Europa je suočena s kapricioznom i nasrtljivom Trumpovom administracijom

Tusk: Europa je suočena s kapricioznom i nasrtljivom Trumpovom administracijom
Foto: Hina/EPA
 
PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je danas u Sofiji članice EU-a na jedinstvo i ocijenio da Europska unija treba biti zahvalna američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji joj je svojim potezima pomogao da se oslobodi svih iluzija.
 
"Gledajući u posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti: s ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje. Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu jer smo se zahvaljujući njemu oslobodili svih iluzija", izjavio je Tusk uoči neformalnog sastanka 28 čelnika EU-a u Sofiji.
 
Čelnici EU-a okupljeni su u Sofiji
 
Čelnici EU-a okupili su se u Sofiji zbog summita EU-zapadni Balkan, koji se održava sutra, a večeras se održava radna večera na kojoj će se razgovarati o europskom odgovoru na posljednje poteze američke administracije - povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uvođenje carina na aluminij i čelik.
 
Tusk je rekao da je EU suočen s novim fenomenom, "kapricioznom i nasrtljivom američkom administracijom". Tusk se zauzeo za to da Europa treba učiniti sve što može kako bi očuvala dobre transatlantske veze, ali istodobno mora biti spremna za sve scenarije.
 
"Imamo dovoljno potencijala da se suočimo s tim izazovom. Ali treba nam više političkog jedinstva i odlučnosti", rekao je Tusk. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara