Tusk o Brexitu: Zauvijek ćemo biti prijatelji, a jedan dan i više od toga

Tusk o Brexitu: Zauvijek ćemo biti prijatelji, a jedan dan i više od toga
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker u nedjelju je pozvao britanske parlamentarce da ratificiraju sporazum o Brexitu što ga je EU postigao s britanskom premijerkom Theresom May, kazavši da je riječ o jedinome mogućem sporazumu. 

"Ovo je najbolji mogući sporazum. Pozivam sve one koji ga trebaju ratificirati u Donjem domu britanskoga parlamenta da o tome vode računa. Ovo je najbolji sporazum za Veliku Britaniju, za Europu i jedini mogući sporazum", rekao je Juncker. 

Tusk: Zauvijek ćemo biti prijatelji

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je da bi EU trebao ratificirati sporazum o Brexitu na vrijeme, do 29. ožujka 2019., dana službenog izlaska te zemlje iz EU-a. Dodao je da bi u budućnosti s Britanijom trebalo "graditi što tješnje partnerstvo". 

"Zauvijek ćemo biti prijatelji. A jedan dan i više od toga", kazao je Tusk. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon izvanrednog nedjeljnog summita svih čelnika EU-a o sporazumu o razdruživanju i političkoj deklaraciji o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva, ni Tusk ni Juncker nisu željeli nagađati što će se dogoditi ako britanska premijerka izgubi na parlamentarnom glasanju. 

"Oni koji smatraju da će ako odbace sporazum, postići neki bolji sporazum, bit će razočarani", kazao je Juncker. 

Plenković: Iluzorno je očekivati bolji sporazum

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju u Bruxellesu da je EU s Velikom Britanijom postigao najbolji mogući sporazum o razdruživanju i da je iluzorno očekivati da će na stol doći neki bolji tekst.

"U ovom trenutku ne bih ništa prejudicirao što će biti sredinom prosinca. Pričekajmo taj trenutak, a ono što je jasno iz nastupa većine kolega jest da je sasvim iluzorno očekivati da će na stol doći neki bolji tekst. Ovo je po meni dobar kompromis, koji je po meni vrlo velikodušan prema Velikoj Britaniji, koja je sama odlučila da želi izići", rekao je Plenković dodajući da je britanska premijerka Theresa May u nezavidnoj poziciji jer se u kampanji prije referenduma zauzimala za ostanak u Europskoj uniji.

"Ovo što se događa u Britaniji, to nikako nije dobro"

Ponovio je kako će izlazak najviše pogoditi Veliku Britaniju, ali i EU.

"Unija bez Velike Britanije, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, nuklearne sile, prvaka slobodne trgovine, ključne zemlje globalno gledajući, više nije ista", rekao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što je ispregovaran sporazum, ali je dodao da nitko nije sretan što je do ovoga uopće došlo. Plenković je izrazio nadu da će situacija s Brexitom obeshrabriti druge zemlje da krenu istim putem.

"Nadam se da će to obeshrabriti druge zemlje. Sve ovo što se događa u Velikoj Britaniji, svi ti procesi, to nikako nije dobro. Oni se ne mogu fokusirati ni na jednu temu, bave se samo s ovim, što je loše. Mislim da je pouka da ovakve teme treba puno bolje tumačiti javnosti i objašnjavati građanima", rekao je Plenković.

Spomenuo je i britanskog euroskeptičnog zastupnika u Europskom parlamentu Nigela Faragea kao osobu koja je imala najviše utjecaja u ovom pitanju na britansku javnost te podsjetio da je Farage sudjelovao i u referendumskoj kampanji u Hrvatskoj kad se odlučivalo o ulasku u Europsku uniju 2011.

"Prema tome, lekcije su naučene. Sada znamo što se zbiva kada se s pravne strane sve to pokrene. Politički, to ni za koga nije korisno tko bi želio slijediti ovaj scenarij. To je više nego očito", rekao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara